Αγάπησαν οι Αθηναίοι το Θρακιώτικο μέλι - Azınlıkça
Ειδήσεις

Αγάπησαν οι Αθηναίοι το Θρακιώτικο μέλι

Αγάπησαν οι Αθηναίοι το Θρακιώτικο μέλι

Ο φετινός χειμώνας αποδεκάτισε τα μελίσσια της Θράκης. Οι μελισσοκόμοι θα χρειαστούν χρόνο να αναπληρώσουν τις απώλειες που ξεκινούν από 30 και φτάνουν στο 80%.

Κοιτάζουν τις αγορές του εξωτερικού βέβαιοι ότι το μέλι που παράγεται στη Θράκη είναι άριστο ποιοτικά. «Στην Αθήνα το μέλι το Θρακιώτικο είναι περιζήτητο» δηλώνει ο κος Χαλήτ Χαλήλ Ιμπράμ, μελισσοκόμος σημειώνοντας πως η μεγάλη ποικιλία άνθεων που απαντώνται στην περιοχή δίνει στο παραγόμενο μέλι ασύγκριτα πλεονεκτήματα. Ανθόμελο, πευκόμελο, ριγανόμελο, πευκόμελο και βαμβακόμελο κερδίζουν ήδη αγοραστές σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας

«Δεν μπορούμε μόνοι μας να προωθήσουμε το προϊόν, χρειάζεται σωστή οργάνωση,marketing, καλύτερη προώθηση, μεγάλη παραγωγή» δηλώνει ο έμπειρος παραγωγός που βλέπει πολλούς στην περιοχή να ακολουθούν τους δρόμους της μελισσοκομίας. «Το βαμβακόμελο που παράγουμε κάνει θραύση στην Αθήνα» δηλώνει σπεύδοντας να σημειώσει πως σε όποιες εκθέσεις συμμετέχουν ή στέλνουν δείγματα κλείνουν δουλειές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές, τι οποίες όπως λέει τις προσεγγίζει μέσω Τουρκίας συμμετέχοντας σε εκθέσεις της Κωνσταντινούπολης. Λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και ελλιπούς οργάνωσης στους κόλπους των μελισσοκόμων πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν στο θέμα της προώθησης.

«Πρέπει να παράγουμε περισσότερο μέλλον. Να πάψουμε να είμαστε ερασιτέχνες και να γίνουμε επαγγελματίες. Η ερώτηση που πάντα μας θέτουν οι ξένοι αγοραστές είναι «πόσους τόνους μέλι έχετε;» οπότε κι εμείς θα πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή μας» δηλώνει ο κος Χαλήτ γνωρίζοντας καλά πως ο χώρος έχει πολλά ακόμη να δώσει.

4.000 τόνοι μελιού

Ο φετινός χειμώνας αποδεκάτισε τα μελίσσια της Θράκης. Οι μελισσοκόμοι θα χρειαστούν χρόνο να αναπληρώσουν τις απώλειες που ξεκινούν από 30 και φτάνουν στο 80%. Όσον αφορά τέλος στην παραγωγή φέτος αναμένεται να είναι πολύ μειωμένη. Πριν δύο χρόνια είχε καταγραφεί η παραγωγή στην περιφέρεια Αν.Μ.θράκη, γύρω στους 4.000 τόνους, αποτέλεσμα της πλούσιας χλωρίδας της περιοχής και της στροφής που σημειώνεται στην ενασχόληση με την μελισσοκομία.

ΕΡΤ Κομοτηνής – Μαρία Νικολάου

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.