Εγκαινιάστηκε το ιστορικό τέμενος Ταμπάκχανε - Azınlıkça
Ειδήσεις

Εγκαινιάστηκε το ιστορικό τέμενος Ταμπάκχανε

Εγκαινιάστηκε το ιστορικό τέμενος Ταμπάκχανε

Το τέμενος Ταμπάκχανε είναι ένα από τα παλαιότερα της Κομοτηνής, χωρίς πάντως να είναι γνωστή η ακριβής περίοδος ανέγερσής του, και μαζί με το Εσκί Τζαμί και το Γενί Τζαμί, αποτελεί ένα από τα τρία κεντρικότερα τεμένη της πόλης.

Οι εργασίες ανακαίνισης – ανακατασκευής του είχαν ξεκινήσει πέρυσι τον Απρίλιο και αφορούσαν την αποκατάσταση της στέγης, του μιναρέ, και των εσωτερικών χώρων, καθώς και ανανέωση της διακόσμησης. Το έργο εκτελέστηκε υπό την αιγίδα της Διαχειριστικής Επιτροπής Βακουφίων Κομοτηνής, και με τη συναίνεση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής για την έκδοση άδειας επισκευής για λόγους χρήσης και υγιεινής του ακινήτου.

Την κορδέλα έκοψε ο Μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή, πλαισιωμένος από τον Μουφτή Ξάνθης Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου και τον Πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής Βακουφίων Κομοτηνής Σελήμ Ισά. Το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, η Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο Διευθυντής Αστυνομίας Ροδόπης Μιχάλης Σεβδυνίδης, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής Στράτος Τσακιρίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελένη Λαφτσή και Τζιχάν Ιμάμογλου, το μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Τάκης Χαρίτου, ο Περιφερειακός Δ/ντής Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ Παναγιώτης Κεραμάρης, ο σύμβουλος του ΥΠΕΞ σε θέματα απόδημου ελληνισμού Κοσμάς Παπαχρήστου, οι πολιτευτές των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Βουζουκίδης και Χρύσα Ούτση, Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροδιδασκάλων Ροδόπης Έβρου, μαθήτριες και μαθητές του ιεροσπουδαστηρίου Χαϊριγιέ, παράγοντες της μειονότητας και πλήθος κόσμου.

Στο κοινό προσφέρθηκαν κεράσματα, ομιλία στους πιστούς εντός του λατρευτικού χώρου, έκανε ο καθηγητής του ιεροσπουδαστηρίου Εχίνου Δρ Γιασάρ, ενώ το κοινό ενημερώθηκε για τα χειρόγραφα κοράνια του 16ου αιώνα, για τα βιβλία ισλαμικού μυστικισμού, καθώς και για το 36 μέτρων κομπολόι με τις 999 χάντρες που ανακαλύφθηκε στο τέμενος κατά τις εργασίες ανακαίνισής του.

{gallery}stories/2017-haberler/2017-03-15/tabakhane-acilis{/gallery}

Φωτογραφίες: Περισκόπιο, Παρατηρητής

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.