Θα περικοπεί η σύνταξη των αγροτών που συνεχίζουν να καλλιεργούν; - Azınlıkça
Ειδήσεις

Θα περικοπεί η σύνταξη των αγροτών που συνεχίζουν να καλλιεργούν;

Θα περικοπεί η σύνταξη των αγροτών που συνεχίζουν να καλλιεργούν;

Αδιευκρίνιστο αν θα περικοπεί κατά 60% η σύνταξη όσων συνεχίζουν να καλλιεργούν.

Στα τυφλά βαδίζουν χιλιάδες συνταξιούχοι με αγροτική δραστηριότητα, καθώς και αγρότες που θεμελιώνουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα, οι οποίοι καλούνται σε λίγες μέρες να υποβάλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ δίχως να γνωρίζουν αν θα «τιμωρηθούν» για αυτό με περικοπή της σύνταξής τους κατά 60%.

Πέρα από κάποιες προφορικές και αόριστες διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, ουδείς αυτήν τη στιγμή μπορεί να πει με βεβαιότητα αν, τελικά, και πώς θα εφαρμοστεί φέτος το Άρθρο 20, παρ. 1 του νέου ασφαλιστικού νόμου (ν. 4387/2016). Το εν λόγω άρθρο, όπως είναι γνωστό, προβλέπει «πέναλτι» 60% στις αποδοχές όσων συνταξιούχων συνεχίζουν να έχουν κάποια επαγγελματική δραστηριότητα, η οποία υπάγεται σε ασφάλιση του ΕΦΚΑ.

Δύο λύσεις

Με τα χρονικά περιθώρια να είναι πλέον στενά, το υπουργείο Εργασίας φέρεται να εξετάζει δύο εναλλακτικά σενάρια για να αποφύγει την εφαρμογή του «κόφτη» του 60% στις συντάξεις των ενεργών συνταξιούχων αγροτών, μέτρο που, εκτός των άλλων, θα έχει και πολιτικό κόστος:

1) «Πάγωμα» του μέτρου μέχρι το 2022 ή το 2025

2) Εφόσον το παραπάνω δεν καταστεί δυνατό, «πάγωμα» του μέτρου τουλάχιστον για φέτος, ει δυνατόν και για του χρόνου (2018).

Σε κάθε περίπτωση, αυτοί που ενδέχεται να βρεθούν σε δυσχερέστερη θέση είναι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, του ΟΑΕΕ και άλλων ταμείων, αφού το υπουργείο Εργασίας, εφόσον πιεστεί από τους δανειστές, έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την «προστασία» των συνταξιούχων του ΟΓΑ που συνεχίζουν να καλλιεργούν.

Πηγή: ypaithros.gr

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.