ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, ΚΑΙΡΟΣ ΕΠΙΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ! ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΜΩΑΜΕΘ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΜΕ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΔΟΣ - Azınlıkça
Ειδήσεις

ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, ΚΑΙΡΟΣ ΕΠΙΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ! ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΜΩΑΜΕΘ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΜΕ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΔΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, ΚΑΙΡΟΣ ΕΠΙΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ! ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΜΩΑΜΕΘ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΜΕ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΔΟΣ

Το τελευταίο κήρυγμα του Προφήτη Μωάμεθ, που πρόσφερε προς τους Μουσουλμάνους στο όρος Αραφάτ, στις 9 του μήνα Ντουλχιτζάζ του έτους 10 μετά την Εγίρα (9 Μαρτίου 632 κ.χ.), είναι πολύ γνωστό και αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη που κοσμεί την Σούννα (παράδοση) που άφησε ο Προφήτης στον κόσμο. Αν και έχουν περάσει 1388 χρόνια από τότε, όσα διατυπώνει ο Απεσταμένος του Θεού στους ανθρώπους συνεχίζουν να είναι απόλυτα επίκαιρα.

Περνούμε μια περίοδο πρωτόγνωρη. Ίσως, παρόμοια υπήρξε η εποχή που η μαύρη πανώλη σκόρπισε τον θάνατο, στην τότε οικουμένη, τον 14ο αιώνα! Η πανδημία όμως του κορωναϊού (covid-19) δεν περιορίζεται σε μια δοκιμασία της παγκόσμιας δημόσιας υγείας, με διακινδύνευση ανθρώπινων ζωών χωρίς διακρίσεις συνόρων, φυλών, θρησκευμάτων· αποτελεί μια πρόκληση για όλους μας, ηγέτες και λαό, να ξαναδούμε τα πράγματα, να εξετάσουμε εκ νέου, τους τρόπους οργάνωσης της ζωής μας, ως άτομα και ως κοινωνίες. Όπως όλα δείχνουν, τα δόγματα του Νεοφιλελευθερισμού με την τυφλή μεταφυσική λατρεία στους “νόμους της αγοράς”, έχουν αποδειχθεί μια χίμαιρα, που προκάλεσε πολλά δεινά. Η κατάσταση που έχει προκύψει εξαιτίας της οικουμενικής πανδημίας, μας προκαλεί να εξετάσουμε, το κατά πόσο είναι ορθός ο τρόπος λειτουργίας του οικονομικού συστήματος, με κυρίαρχο έναν καπιταλισμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποθέωσης του καταναλωτισμού!

Από τον μακαρίτη τον Πατέρα μου, αλλά και από άλλους σεβάσμιους ανθρώπους, που τηρούσαν αρχές ήθους στη ζωή τους, έχω ακούσει και  έχω υιοθετήσει τούτο: Οι περιουσίες που αγοράζονται σε πλειστηριασμούς, που προκαλούν οι κάθε είδους δανειστές ανθρώπων, δεν έχουν χαΐρι και δεν φέρνουν προκοπή!

Διάβασα με κατάπληξη μια καταγγελία του Γ. Βαρουφάκη, αρχηφού κοινοβουλευτικού κόμματος στην χώρα μας, αλλά και προβεβλημένου πολιτικού ηγέτη και διανοούμενου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ότι άνθρωποι του στενού οικογενειακού κύκλου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, διαθέτουν μετοχές σε εταιρία που αγοράζει “κόκκινα δάνεια” τραπεζών. Ειλικρινά θα ήθελα η καταγγελία να είναι ανακριβής, όχι γιατί είμαι φίλος του κ. Μητσοτάκη, ούτε επειδή είμαι οπαδός του κόμματός του, αλλά γιατί η συμμετοχή σε μια εταιρία τέτοιου είδους, πρόκειται για τα γνωστά αλλιώς “funds”, ενός ηγέτη της χώρας μας, όπως και κάθε χώρας, θέτει έντονα θέματα προσωπικής ηθικής και ατομικής ευθύνης σε έναν άνθρωπο, που θέλει να ηγείται μιας χώρας με ματωμένες ακόμα τις πληγές από την βαθειά οικονομική κρίση της περιόδου των “μνημονίων”. Στην περίοδο των μνημονίων κάποιοι στην Ελλάδα έχουν πλουτίσει, κάποιοι δεν ένιωσαν καν την κρίση, εκείνοι που έχουν πληγεί είναι οι πολλοί, που ανήκουν στην λεγόμενη μεσαία τάξη και στην τάξη των μισθωτών εργαζομένων! Τελικά, η κρίση έχει πλήξει την πλειοψηφία των κατοίκων της Ελλάδος. Κι αυτές οι εταιρίες, μαζί με κάποια δικηγορικά γραφεία που λειτουργούν σαν εκτελεστές, έχουν ένα και μοναδικό σκοπό: Να κυνηγήσουν όσους, λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών, που συνεχίζουν να επικρατούν και έχουν επιδεινωθεί ήδη, λόγω της πανδημίας, δεν είναι σε θέση να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι σε τράπεζες απ’ τις οποίες δανείστηκαν χρήματα! Το κυνήγι αυτών των εταιριών, μοιάζει με το πάθος των υαινών μπροστά στα απομεινάρια ζώων που έχουν κατασπαραχτεί από σαρκοβόρα αρπαχτικά!

Οι οφειλές σε τράπεζες που είναι σε καθυστέρηση έχουν διογκωθεί υπέρμετρα εξαιτίας των τόκων που επιβαρύνονται. Είναι κάτι γνωστό αυτό σε όλους και όλες.

Ο Προφήτης Μωάμεθ λέει σε ένα σημείο του τελευταίου κηρύγματός του: “ Μην βλάψετε κανέναν, ώστε κανείς να μην σας βλάψει. Θυμηθείτε ότι θα συναντήσετε στ’ αλήθεια τον Κύριό σας και ότι θα σταθμίσει πράγματι τις πράξεις σας. Ο Αλλάχ σας απαγόρευσε να εισπράττετε τόκους, επομένως, θα πρέπει να παραιτηθείτε από όλες τις οφειλές από τόκους. Το κεφάλαιό σας, (που έχετε δανείσει) είναι δικό σας. Δεν θα προκαλέσετε, ούτε θα υποστείτε καμμία ανισότητα. Ο Αλλάχ έχει κρίνει ότι δεν θα υπάρξει κανένας τόκος, και ότι όλοι οι τόκοι που οφείλονται στον Abbas ibn ‘Abd’al Muttalib – θείος του Προφήτη-, πρέπει να (θεωρηθεί) πως έχουν αποσβεσθεί”.

Ήδη, στην εβραϊκή Πεντάτευχο (Torah), στους Ψαλμούς (Zabur), και σε άλλα ιερά βιβλία του Ιουδαϊσμού,   είναι επανειλεμμένη καταδίκη της είσπραξης τόκων εξαιτίας δανεισμού χρημάτων (Έξοδος 22:25, Λευιτικό 25:35-36, Δευτερονόμιο 23:19 και 23:20 όπου η απαγόρευση είπραξης τόκων επιβάλλεται μόνο σε περίπτωση δανεισμού προς Εβραίους, όχι όμως και προς εθνικούς, Ψαλμοί 15:5, Παροιμίες 28:8, Ιεζεκιήλ 18:1-8). Ο Ιησούς Χριστός, που με το Ευάγγελιο (Injil), πρόσφερε νέο Φως και αποκάλυψε το βάθος και την ουσία όσων είχε μεταφέρει στους Εβραίους ο Προφήτης Μωυσής, όχι απλά ήταν αντίθετος προς την είσπραξη τόκων εξαιτίας δανεισμού χρημάτων, αλλά δίδαξε την ηθική ανωτερότητα δανεισμού χρημάτων και στην περίπτωση που δεν υπάρχει ελπίδα επιστροφής τους (Ευαγγέλιο του Λουκά 6:34,35). Στους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού, κανόνες της Εκκλησίας, είτε Συνόδων, είτε Πατέρων, που οι απόψεις τους υιοθετήθηκαν ως κανόνες  έχουν καταδικάσει την είσπραξη τόκου για τον δανεισμό  χρημάτων (  17ος της Α΄ Οικουμ. Συνόδου, 10ος της Έκτης, 4ος της Συνόδου της Λαοδικείας, 14ος του Μεγάλου Βασιλείου, 32ος του Νικηφόρου του Ομολογητού κ.ά.). Επί πλέον διαπρεπείς Πατέρες της Εκκλησίας έχουν ταχθεί με σκληρά λόγια κατά του τοκισμού χρημάτων (Γρηγόριος ο Νύσσης, Μέγας Βασίλειος, Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Άγιος Αντώνιος ο Μέγας κ. ά.).

Το ιερό Κοράνιο, είναι απόλυτα κατηγορηματικό και χωρίς παρεκκλίσεις αντίθετο στην είσπραξη τόκων μετά από δανεισμό χρημάτων: Σούρες 2:275,276,278,279,280, 3:130, 4:161, 30:39.

Η όλη οικονομική οργάνωση σε κάθε χώρα του κόσμου βασίζεται στο τραπεζικό σύστημα που κερδίζει υπέρογκα και από την είσπραξη τόκων. Η είσπραξη τόκων εξαιτίας δανεισμού προβλέπεται από τις νομοθεσίες των κρατών. Μουσουλμανικές χώρες, όπως οι ίδιες αυτοαποκαλούνται, ανέχονται και υποστηρίζουν τράπεζες που δανείζουν με τόκο. Το ίδιο γίνεται και στον χριστιανικό και στον ιουδαϊκό κόσμο. Εκκλησίες διατηρούν παχυλούς λογαριασμούς σε τράπεζες και εισπράττουν τόκο ή διατηρούν μετοχές σε τράπεζες που συσσωρεύουν κέρδη με την είσπραξη τόκων. Η Καθολική Εκκλησία έχει την δική της τράπεζα, που ονομάζεται  “Istituto per le Opere di Religione” (Ινστιτούτο για τα Έργα της Θρησκείας) και όλοι την αποκαλούν “τράπεζα του Βατικανού”, ενώ το περιοδικό Forbes, σε άρθρο του το 2012 την είχε αποκαλέσει “την πιο μυστική τράπεζα στον κόσμο”!

Άραγε, επειδή αυτή είναι η κατάσταση στον κόσμο και τα κράτη έχουν παραδοθεί χωρίς όρους στην μέγκενη του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, επειδή οι θρησκείες έχουν φανεί  ασυνεπείς προς τις ιερές παρακαταθήκες που όφειλαν να τηρούν, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, ακυρώνεται ο Λόγος του Θεού, όπως έχει διατυπωθεί σε ιερά κείμενα; Όχι βέβαια. Εδώ αξίζει να θυμηθούμε εκείνο που είχαν πει οι Απόστολοι του Χριστού Πέτρος και Ιωάννης, όταν τους έσειραν μπροστά σε θρησκευτικό δικαστήριο της Ιερουσαλήμ, δίνοντάς τους εντολή να σταματήσουν να κηρύττουν το μήνυμα του Ιησού  του Μεσσία: “Αποφασίστε μόνοι σας αν είναι σωστό ενώπιον του Θεού, ν’ ακούμε περισσότερο εσάς παρά το Θεό” (Πράξεις Αποστόλων 4:19).

Αν δούμε τα πράγματα στο βάθος της ουσίας τους, δεν είναι απλά η καταδίκη του τόκου που απαγορεύται, με την παρακαταθήκη του Προφήτη Μωάμεθ και με τις αναφορές των ιερών κειμένων, αλλά δεν είναι ευχάριστη στον Θεό η προσκόλληση των ανθρώπων στην συσσώρευση χρήματος. Ο Θεός θλίβεται όταν αντικρίζει ανθρώπους, με μανία στην επιδίωξη αύξησης του πλούτου τους. Ο Θεός θλίβεται βαθειά απ’ τους  ανθρώπους εκείνους που εμφανίζονται σαν θρησκευόμενοι, επικαλούμενοι το Όνομά Του (Χριστιανοί, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι), ενώ έχουν συμμαχήσει με τον Διάβολο (Satan, Saytan), γιατί είναι υποκριτές και επομένως υβριστές του Παναγίου Ονόματος, εφόσον παραμένουν αδιάντροπα αφοσιωμένοι στο κυνήγι των χρημάτων και στην εφεύρεση νέων τρόπων αύξησής τους.

Τί κι αν νηστεύουμε την Μεγάλη Σαρακοστή, τί κι αν ετοιμαζόμαστε να συναχθούμε με την οικογένεια στο σέντερ για να γιορτάσουμε το Πέσαχ, τί κι αν κάνουμε πέντε φορές την ημέρα τις προσευχές μας και αν διαβάζουμε, ακόμα και με δάκρυα συγκίνησης το Κοράνιο· ένα πράγμα χρειάζεται και μόνον ένα: Μετάνοια, Τεσουβά, Τάουμπα! (Είναι η ίδια λέξη με το νόημα της επιστροφής στον Θεό, όπως το λεν Χριστιανοί, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι).

Γίνεται πολύς λόγος αυτές τις μέρες για την ατομική ευθύνη του καθενός και της καθεμιάς μας. Πράγματι έχουμε ατομική ευθύνη ως προς την τήρηση των κανόνων ια να περιορίσουμε ή ακόμα και να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού της πανδημίας. Η ατομική μας ευθύνη δεν απαλλάσσει βέβαια διόλου την πολιτεία από τις δικές της ευθύνες…. Αλλά είναι αλήθεια, πως η ατομική μας ευθύνη πρέπει να είναι ενεργός, όχι μόνο σε σχέση με τον κορωναϊό, αλλά και με την ανατροπή του όλου συστήματος που επικρατεί στην χώρα μας και σε όλο τον κόσμο!

Αυτές τις μέρες, αυτοί που έχουν αποδειχθεί οι πολύτιμοι  για τις κοινωνίες μας, δεν είναι οι ποδοσφαιριστές που εισπράττουν τρελλά λεφτά, ούτε οι μπασκετμπολίστες του ΝΒΑ, ούτε οι χρυσοί αστέρες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ούτε οι κάθε λογής διάσημοι των κουτσομπολιών, αλλά οι γιατροί και οι νοσηλευτές και τραυματιοφορείς, οι οδηγοί των φορτηγών που μεταφέρουν τα αναγκαία αγαθά για την επιβίωσή μας σε συνθήκες αποκλεισμού και οι άνθρωποι που έχουν καταστήματα, μικρά και μεγάλα, και μας προσφέρουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης!

Οι τραπεζίτες, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι χρηματιστές, τα golden boys και τα golden girls του χρηματοπιστωτικού συστήματος αποδείχθηκαν “βάρος της γης” («ἀχθος ἀρούρης», όπως γράφεται στην ραψωδία Σ:104 της Ιλιάδας του Ομήρου) και αναφέρεται σε “άχρηστο άνθρωπο”!

Παρόλη την κατάρρευση των πάντων λόγω της πανδημίας, παρόλη την κατάρρευση του από την φύση του σαθρού συστήματος οργάνωσης της κοινωνίας, με επίκεντρο το χρήμα, το κέρδος και όχι τον άνθρωπο, εντούτοις, στις δίσεκτες μέρες που περνούμε, οι τράπεζες, στην Ελλάδα και μάλλον παντού, συνεχίζουν να πιέζουν τους οφειλέτες τους, οι εισπρακτικές εταιρίες, τα περιβόητα funds,, σαν ύαινες, συνεχίζουν να έχουν στραμμένη την προσοχή στο επόμενο θύμα τους…, ίσως μέχρι να αγγίξει τα στελέχη τους ο κορωναϊός, μήπως και καταλάβουν έστω με την πίκρα της ήττας στο είναι τους, πόσο μάταιος υπήρξε ο χρυσοντυμένος τους βίος ως τώρα!

Ο Θεός είναι Φιλεύσπλαχνος για όλο το Σύμπαν και είναι Φιλάνθρωπος χωρίς διακρίσεις. Θλίβεται όμως γιατί οι άνθρωποι, που μας προίκισε με ελευθερία, με συνείδηση, με διάκριση και μας εμπιστεύτηκε να είμαστε στην Γη οι αντιπρόσωποι της παρουσίας Του, έχουμε αποδειχθεί γυμνοί από κάθε ίχνος σοφίας, παρά τις άπειρες γνώσεις που φορτώσαμε τους εγκεφάλους μας, επι αιώνες έχουμε ζήσει δίχως σεβασμό για την Φύση, έχουμε γίνει ειδωλολάτρες και άπιστοι, σαν τους Εβραίους που στις πρόποδες του όρους Σινά προτίμησαν να σκύψουν και να προσφέρουν λατρεία σ’ ένα κατασκεύασμα χρυσού μοσχαριού!  

©Γ. ΔΟΥΔΟΣ

3/4/20

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.