Η απώλεια ενός δικαίου. Ο Χαζρέτ Χαφούζ Τζεμαλή Μέτσο... - Azınlıkça
Ειδήσεις

Η απώλεια ενός δικαίου. Ο Χαζρέτ Χαφούζ Τζεμαλή Μέτσο…

hafiz cemali meco 111

Γιώργος Α. Δούδος

Πριν λίγες μέρες, ξημερώματα Παρασκευής (Τζουμάα) της 23ης του μηνός Ραμπί’αλ Θάνι του έτους 1441 από Εγίρας, (20/12/2019), πέρασε στην παρουσία του Αγαπημένου του, ο Χαζρέτ Χαφούζ Τζεμαλή Μέτσο.

Επί τριάντα τρία χρόνια διακόνησε την Μουφτεία Κομοτηνής και τους Μουσουλμάνους της  περιοχής. Αναγνωρίσθηκε ως σημαντικός Ουλεμά[1] από ισλαμικές χώρες και του αποδόθηκαν εξαιρετικές τιμές. Υπήρξε ο τελευταίος Μουφτής Κομοτηνής, ως το θέρος του 2018 που απολύθηκε από την θέση του, με απόφαση του τότε Υπουργού Παιδείας….

Αποδίδω στον Χαφούζ[2] Τζεμαλή Μέτσο, στον Μουφτή Κομοτηνής, το τίτλο προσφωνήσεως χαζρέτ[3], γιατί πράγματι υπήρξε ένας άγιος και σοφός άνθρωπος του Θεού. Τον διέκρινε μια θαυμαστή ευρυχωρία πίστεως, σημείο, ότι η ύπαρξή του ήταν αφημένη στην Πνοή του Αγίου Πνεύματος (ar’ ruhu’l kudus).

Είχα την πολύτιμη ευκαιρία να γνωρίσω τον Χαζρέτ Χαφούζ Τζεμαλή και να συνδεθώ πνευματικά μαζί του, επί πολλά χρόνια. Με αφορμή το πρόσωπο του σεβάσμιου Μουφτή Κομοτηνής επιτρέψτε μου να καταθέσω τα εξής, ως προσωπική μαρτυρία μου: Ο Θεός δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους του, όπως συνήθως κάνουμε εμείς, οι κοινοί θνητοί, ανάλογα με την ετικέτα της θρησκείας, του έθνους ή της καταγωγής, που τους αποδίδεται. Ο Θεός, γνωρίζει εκείνους που τον αγαπούν, τους δικαίους ενώπιόν Του και αγνοεί τις ιδιότητες που προσθέτουν οι άνθρωποι για να τους ξεχωρίσουν. Ο χαζρέτ Χαφούζ Τζεμαλή Μέτσο είναι ένας αληθινός Άγιος και όπως συμβαίνει με τους αγίους ανθρώπους του Θεού, μετά την αναχώρησή τους από τον κόσμο των φαινομένων και των μορφών, καθώς δεν υφίστανται πλέον τους περιορισμούς του σώματος, ενδυναμώνονται με απροσδιόριστη σε μέγεθος και αγαθότητα δύναμη. Η αποκλειστικά πνευματική τους υπόσταση, είναι πλέον πλήρης  δυνάμεως και χάριτος! Το πνεύμα του χαζρέτ Χαφούζ Τζεμαλή έχει αποδεσμευθεί από τους εγκόσμιους περιορισμούς και έχει μεταμορφωθεί σε μπάρακα, σε ένθεο δώρο και ευλογία!

Ο χαζρέτ Χαφούζ Τζεμαλή Μέτσο, υπήρξε μαθητής του χαζρέτ Χαφούζ Αλή Ρεσάτ, ενός σοφού  και ενάρετου πνευματικού άνδρα, που βρήκε καταφύγιο στην Ελλάδα, μετά την επικράτηση του Κεμαλισμού στην Τουρκία και την βίαιη εναντίωση του καθεστώτος προς τις πνευματικές αξίες του Ισλάμ. Όπως  ο Δάσκαλός του, έτσι και ο Χαφούζ Τζεμαλή, ιδίως όταν ανέλαβε την ευθύνη του Μουφτή Κομοτηνής, υπήρξε αντίθετος στην βλάσφημη εργαλειοποίηση της θρησκείας του Ισλάμ για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, από οπουδήποτε και αν προέρχονταν. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Αθήνα αναγνώριζαν το κύρος του Μουφτή Κομοτηνής. Υπήρξαν περισσότερες από μια περιπτώσεις, που η Αθήνα δεν προχώρησε στην επικύρωση σχεδίων νομοθετημάτων, που αφορούσαν την Μουσουλμανική Θρησκευτική Κοινότητα της Θράκης, διότι ο Χαφούζ Τζεμαλή Μέτσο είχε εκφράσει, χωρίς τυμπανοκρουσίες, την αντίθεσή του προς τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Δεν ήταν αρεστός στην Άγκυρα, που του είχε απαγορεύσει την είσοδο στην Τουρκία, ως persona non grata, διότι ο Χαφούζ Τζεμαλή θεωρούσε όλως διόλου ανίερο, το Ισλάμ, μια οικουμενική θρησκεία, να καταπέσει στην στάθμη του οργάνου άσκησης πολιτικής άλωσης συνειδήσεων των Μουσουλμάνων.

Ο χαζρέτ Χαφούζ Τζεμαλή Μέτσο, υπήρξε μύστης του μπάτιν, όπως και του ζάχιρ, που είναι θησαυρισμένα στις σούρες του Κορανίου. Ο Χαφούζ Τζεμαλή δεν γνώριζε μόνον τους τύπους και τις προσιτές στους πάντες παραδόσεις που συγκροτούν το κέλυφος της θρησκείας του Ισλάμ, ήταν ο μύστης και των κεκρυμμένων του εσώτατου Ισλάμ. Ο χαζρέτ Χαφούζ Τζεμαλή Μέτσο, υπήρξε ψυχαγωγός πολλών αναζητητών της Οδού της πραγμάτωσης του γνώθι σαυτόν και της ολοκλήρωσης του ανθρώπινου προσώπου, με στόχο να αγγίξει το θεοειδές αρχέτυπο του Ινσάν-ι Κιαμήλ! Για τούτο, αξιώθηκε να περιβάλλεται από μαθητές και μαθήτριες, Μουσουλμάνους και Χριστιανούς, που τους αγκάλιαζε με την τρυφερότητα της σοφίας του.

Το μόνο που με λυπεί καθώς γράφω αυτές τις σειρές, ως ελάχιστο μνημόσυνο, για τον χαζρέτ Χαφούζ Τζεμαλή Μέτσο, είναι ότι υπήρξαν αξιωματούχοι του κράτους, που ενώ τους δόθηκε η ευκαιρία να γευθούν ευλογίες από την επαφή τους με τον Μουφτή Κομοτηνής, απέδειξαν πως ήταν εντελώς ανώριμοι για κάτι τέτοιο. Απεναντίας, με την αμετροέπεια που τους διακρίνει, αποκάλυψαν την μωρία τους, λόγω της νομής της εξουσίας, και κατέδειξαν πως το κράτος, δεν διαθέτει ηθική, ούτε γνωρίζει να τιμά ανθρώπους που το αξίζουν! 

©Γιώργος Δούδος

 

[1]     Ουλεμά ή Ουλάμα: Στο Ισλάμ, ο Ουλεμά ή Ουλάμα, είναι ο φύλακας, ο άνθρωπος που μεταδίδει και διερμηνεύει την θρησκευτική γνώση, συμπεριλαμβανομένης της ισλαμικής θεολογίας και του ιερού νόμου.

[2]     Χαφούζ ή Χαφίζ: Ο Μουσουλμάνος που γνωρίζει από στήθους όλο το ιερό Κοράνιο.

[3]     Χαζρέτ: Απόδοση στην οθωμανική και στην περσική γλώσσα της αραβικής λέξης hadhrat, που σημαίνει άγιος, ύψιστος κ.ά.. Σύμφωνα με την “Γραμματική Γραικικο-Τουρκική” του Δημητρίου Αλεξανδρίδου, στο λήμμα χαζρέτ, αναφέρονται τα εξής: “…τίτλος αποδιδόμενος εις τον θεόν, βασιλέα και άλλους… εξηγείται παρ’ ημίν διαφόρως, οίον ο ύψιστος, άγιος, παναγιώτατος…” (Δημητρίου Αλεξανδρίδου, Γραμματική Γραικικο-Τουρκική, Βιέννη 1812, σ. 131.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.