Τις πταίει; - Γιώργος Δούδος - Azınlıkça
Ειδήσεις

Τις πταίει; – Γιώργος Δούδος

Γιενί Τζαμί - Κομοτηνή

Τις πταίει;
(Ποιος φταίει;)

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΔΟΥΔΟΣ

Στις 29 Ιουνίου του 1874, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Καιροί”, άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη, που αναδείχθηκε Πρωθυπουργός της Ελλάδος, με τίτλο ‘Τις Πταίει;’. Ο Τρικούπης, προσπαθούσε να ρίξει φως στους παράγοντες που είχαν οδηγήσει στην πολιτική και οικονομική κρίση της χώρας στην εποχή του.

Στο δικό μου άρθρο, δανείζομαι τον τίτλο του Χαρίλαου Τρικούπη και θέτω το ερώτημα, προς κάθε πλευρά, “Ποιος Φταίει;” για όσα δυσάρεστα και απαράδεκτα συμβαίνουν, εδώ και τρία χρόνια περίπου στην Μουσουλμανική Θρησκευτική Κοινότητα της Θράκης;

Και ποια είναι αυτά τα απαράδεκτα;

1.- Πρώτα πρώτα, η ουσιαστικά παράνομη απομπομπή των Μουφτήδων Κομοτηνής και Ξάνθης, Χαφούζ Μέτσο Τζεμαλή και Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου, με ένα πρόσχημα, που είναι γελοίο! Αφού οι δικαστές παίρνουν σύνταξη στα 67 τους χρόνια και αφού οι Μουφτήδες στην Θράκη είναι και ιεροδίκες (qadi), άρα στα 67 τους χρόνια οι Μουφτήδες θα πηγαίνουν στο σπίτι τους! Δεν πρόσεξαν οι άσοφοι “σοφοί” του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ούτε προφανώς ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, ότι στην Ελλάδα, κανένας Δεσπότης της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και όλοι λίγο πολύ ξέρουμε τί σημαίνει “Δεσπότης” και τί εξουσίες έχει, δεν μπορεί να υποχρεώσει τον παπά του πλέον μικρού χωριού της χώρας να πάρει σύνταξη, ακόμα και αν είναι ογδοντάρης! Αυτό προβλέπει ο Κανονισμός 230/2012 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος “Περί Εφημερίων και Διακόνων”, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 73 τεύχος Α΄ 2012) και έχει ισχύ νόμου. Απλούστατα, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζής και ο μάλλον άβουλος Υπουργός Κ. Γαβρόγλου, ήθελαν να εκδιωχθούν οι παραπάνω Μουφτήδες, παρέχοντας στον καθένα και στην καθεμιά το δικαίωμα για ένα σωρό υποθέσεις.

Ελπίζουμε πως το διάταγμα αποπομπής από την Μουφτεία Κομοτηνής του Σοφολογιότατου Μέτσο Τζεμαλή, σύντομα θα ακυρωθεί και θα επανέλθει στη θέση του, όπως το ίδιο θα συμβεί και με τον Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου. Ιδίως η επιλογή του Δρος Τζιχάτ Χαλήλ στην θέση του τοποτηρητή της Μουφτείας Κομοτηνής, και όχι τοποτηρητή Μουφτή, όπως αρέσκεται να αυτοαποκαλείται, από τον Γ. Καλαντζή αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα οικτρή αποτυχία, που οδηγεί τη “νόμιμη” Μουφτεία της Κομοτηνής προς βέβαιη διάλυση, αν συνεχισθεί το “πείσμα” του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων και η αλλοπρόσαλη συμπεριφορά του Τζιχάτ Χαλήλ προς πάντες, εκτός της οικογένειάς του και των δέσμιων στον κ. Γενικό Γραμματέα Ιεροδιδασκάλων  !

2.- Το ιστορικό Ιεροσπουδαστήριο Χαϊριγέ της Κομοτηνής κινδυνεύει να κλείσει λόγω έλλειψης μαθητών και μαθητριών. Έχει ακουστεί, ότι από τους περίπου 400 μαθητές και μαθήτριες που φοιτούσαν πέρυσι, απέμειναν γύρω στους 80 εφέτος. Αυτοί που έφυγαν συνεχίζουν τις σπουδές τους στα Imam Hatip των Υψάλων, της Κεσάνης και της Αδριανούπολης. Έπρεπε να αντιδράσουν δυναμικά οι μαθητές και οι μαθήτριες του Χαϊριγέ κατά την έναρξη του σχολικού έτους, να απαγορεύσουν την είσοδο του τοποτηρητή της Μουφτείας Κομοτηνής να μπει στο σχολείο από την κύρια είσοδο, για να φτάσουν οι τρεις τοποτηρητές των Μουφτειών της Θράκης να εκδώσουν την ανακοίνωσή τους, που είδε το φως της δημοσιότητας στις 17 Σεπτεμβρίου 2019 και με την οποία, ίσως για πρώτη φορά, τολμούν ουσιαστικά να αμφισβητήσουν τα όσα προγραμματίζει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (σ’ αυτό το σημείο διάβαζε: ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζής), για τα Ιεροσπουδαστήρια, μεταξύ των άλλων θεμάτων και ως προς τα διδακτικά εγχειρίδια θεολογικού και θρησκευτικού περιεχομένου! Προσωπικά εκτιμώ, ότι ιδίως ο Δρ Τζιχάτ Χαλήλ, προσπαθεί να περισώσει την θέση και τις οικονομικές απολαυές του, στην θέση του στην Μουφτεία, που κατέχει και νέμεται έστω προσωρινά, και για  τούτο κυρίως εκδόθηκε η ανακοίνωση.

Υπήρξαν θρησκευόμενοι Μουσουλμάνοι, όχι απλοϊκοί, αλλά μορφωμένοι άνθρωποι, που πίστεψαν, ότι η κυβερνητική αλλαγή θα έφερνε μια ανατροπή στα όσα απαράδεκτα έχουν συμβεί στην θρησκευτική τους κοινότητα στην Θράκη, εξαιτίας πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων του Γεωργίου Καλαντζή. Η θέση του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων συνεχίζει να κατέχεται από τον κ. Καλαντζή, αποδεικνυομένου, ίσως του μακροβιότερου ανακλητού ανώτερου κυβερνητικού αξιωματούχου! Αλλά διαφεύγει από τους φίλους Μουσουλμάνους, που σαν άλλοι αιθεροβάμωνες πίστευαν πως ο κ. Μητροτσάκης θα αλλάξει άρδην τα πράγματα στην Θράκη, ότι ακόμα και αν αποπεμφθεί κάποια στιγμή ο Γ. Καλαντζής, ο διάδοχός του, εφοδιασμένος με το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει ήδη, θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται με τον ίδιο απαράδεκτο τρόπο στους Μουσουλμάνους της Θράκης, εκτός αν είναι κάποιος αδιάφορος ως προς τα καθήκοντά του, ως Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, όπως συνέβαινε επί σειράν ετών, στην προ Καλαντζή εποχή!

Το πρόβλημα έγκειται στο νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει θέματα της Μουσουλμανικής Θρησκευτικής Κοινότητας στην Ελλάδα και ιδίως στην Θράκη, όπου ζουν ένα σύνολο περίπου 140.000 Μουσουλμάνων ελληνικής υπηκοότητας.

Είναι απαράδεκτο, με το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει, να στερούνται οι Μουσουλμάνοι, ως Κοινότητα και της ελάχιστης έστω αυτονομίας. Αυτό είναι αντίθετο με το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αποτελεί κομμάτι και του ελληνικού συστήματος δικαίου! Καμιά θρησκευτική κοινότητα στην Ελλάδα, δεν είναι υποχείριο του κράτους. Καμιάς θρησκευτικής κοινότητας ο πνευματικός ηγέτης δεν είναι δημόσιος υπάλληλος, με όσους τους ασφυκτικού περιορισμούς δράσης, που επιφέρει αυτή η ιδιότητα. Καμιά μονάδα θρησκευτικής κοινότητας στην Ελλάδα δεν είναι δημόσια υπηρεσία, όπως συμβαίνει με τις Μουφτείες της Θράκης. Αν δεν αλλάξει το νομοθετικό καθεστώς που ρυθμίζει την ύπαρξη και την λειτουργία των θεσμών της Μουσουλμανικής Θρησκευτικής Κοινότητας στην Θράκη (Μουφτείες, Ιμάμηδες και προπαντός Ιεροσπουδαστήρια κ.ά.), οι Μουσουλμάνοι ελληνικής υπηκοότητας, θα είναι το “παιχνιδάκι” του κάθε Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων, που θέλει να το παίξει “σταυροφόρος” ή αναμορφωτής του ελληνικού Ισλάμ!

Και πριν τελειώσω, όσα ήθελα να γράψω, ας ξεκαθαρίσω τί εννοώ, λέγοντας πως πρέπει να αλλάξει ο νόμος για την Μουσουλμανική Θρησκευτική Κοινότητα στην Θράκη: Κατάργηση και αντικατάσταση της από 24.12.1990 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Περί Μουσουλμάνων θρησκευτικών λειτουργών”,   που κυρώθηκε με το νόμο 1920/1991. Κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 58 παράγραφος 5 του Προεδρικού Διατάγματος 18/2018 (ΦΕΚ Α΄ 31) “Οργανισμός του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων”, που αναφέρεται στην Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων και στις αρμοδιότητες του Τμήματος Μουσουλμανικών Υποθέσεων αυτής της υπηρεσίας.  Κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 59 παράγραφος 5 του Προεδρικού Διατάγματος 18/2018 (ΦΕΚ Α΄ 31) “Οργανισμός του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων”, που αναφέρεται στην Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων και στις αρμοδιότητες του Τμήματος Μουσουλμανικών Ιεροσπουδαστηρίων.

Η  Μουσουλμανική Θρησκευτική Κοινότητα πρέπει να αποκτήσει θεσμική αυτονομία έναντι του κράτους και η πιο σωστή μορφή οργάνωσης είναι να καταστεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, όπως είναι οι Ισραηλιτικές Κοινότητες της χώρας, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο , η Εκκλησία της Ελλάδος, οι Μητροπόλεις, οι ιεροί Εφημεριακοί Ναοί και οι Ιερές Μονές.  Κάθε διαφορετική λύση θα είναι αντίθετη προς το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στους θεσμούς περιφρούρησης της θρησκευτικής ελευθερίας, που αυτή τη στιγμή ως προς τους Μουσουλμάνους της Ελλάδος, περφιφρονούνται και παραβιάζονται απαράδεκτα!

23/09/19

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.