ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΤΤΗΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΔΟΣ - Azınlıkça
Ειδήσεις

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΤΤΗΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΔΟΣ

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΤΤΗΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΔΟΣ

Οι εκλογές για το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ολοκληρώθηκαν. Μετά από δεκαετίες, τα κεντροδεξιά και τα κεντροαριστερά κόμματα, χάνουν τον έλεγχο του Ευρωκοινοβουλίου καταλαμβάνοντας από τις 751 έδρες τις 329. 

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διατηρήσουν τα δύο τρίτα των εδρών στο νέο Κοινοβούλιο, αλλά οι εθνικιστές και οι ευρωσκεπτικιστές έχουν επιτύχει σοβαρά “εκλογικά κέρδη”. Στη Γαλλία το εθνικιστικό κόμμα της Μαρί Λε Πεν ήρθε πρώτο στις προτιμήσεις των Γάλλων εκλογέων, ενώ το κόμα του Προέδρου Μακρόν δεύτερο. Στην Ιταλία, η Λέγκα του Βορρά του Σαλβίνι, ήρθε πρώτη με ποσοστό 33,64%, διαπλασιάζοντας ουσιαστικά την δύναμή της σε εθνικό επίπεδο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το νεοσύστατο κόμμα υπέρ του BREXIT του Nigel Farage ήρθε πρώτο, εμφανίζοντας όμως ενισχυμένους τους Φιλελεύθερους και του Πράσινους που αντιτίθενται στην έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Ελλάδα τα αποτελέσματα είναι γνωστά: Η Νέα Δημοκρατία πέτυχε ένα ποσοστό 33,27%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε στο 23,85%, υποχρεώνοντας τον Πρωθυπουργό να ζητήσει πρόωρες εθνικές εκλογές. Απογοήτευση μου προκάλεσε η είσοδος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της “Ελληνικής Λύσης” του Κυριάκου Βελόπουλου, με ποσοστό 4,05%. Πρόκειται για ένα κομματικό μόρφωμα ακραίου λαϊκισμού και εθνικιστικής μισαλλοδοξίας. Είναι ευχάριστο που έστω μια έδρα καταλαμβάνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το “ΜΕΡΑ25”, ενώ “Το Ποτάμι”, ένα κόμμα με ολοκληρωμένες προτάσεις ευρωπαϊκής πολιτικής θα είναι απόν.

Στην Ελλάδα οι “δύο μονομάχοι”, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ελάχιστα είπαν στην προεκλογική περίοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλλον αγνόησαν αυτήν καθαυτή την αιτία των εκλογών, που ήταν η ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έστρεψαν σκόπιμα την προσοχή της κοινής γνώμης στην μεταξύ τους αντιπαλότητα και κράτησαν το εκλογικό σώμα σε άγνοια, ως προς τα διακυβεύματα των Ευρωεκλογών. 

Ένα σημείο που προκάλεσε έκπληξη (;;;;;) σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, ήταν η μεγάλη επιτυχία του μειονοτικού ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ, ΦΙΛΙΑΣ (Κ.Ι.Ε.Φ.-DEB) στην Ροδόπη και στην Ξάνθη.  Κατά την γνωστή μας συνήθεια, και σ’ αυτή την περίπτωση ο φταίχτης είναι το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής. Μάλλον κανένας δεν θέλει να αντικρύσει το πρόσωπό του στον καθρέφτη αφτιασίδωτο.

Ένα από τα σοβαρά αρνητικά στοιχεία της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν ο χειρισμός θεμάτων της Μειονότητας της Θράκης. Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής, αρχιτέκτονας μιας πολιτικής διακρίσεων και επεμβάσεων, τα τελευταία τρία περίπου χρόνια, αποδείχθηκε μέγας προβοκάτορας κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με κατάπτυστες και μη νόμιμες πρωτοβουλίες σε βάρος των Μουσουλμάνων της Θράκης. Οι επεμβάσεις του στα ζητήματα των Μουφτειών του κράτους, σε ζητήματα των μουσουλμανικών Ιεροσπουδαστηρίων έδειξαν το πρόσωπο ενός κράτους, που θύμησε σε πολλούς μειονοτικούς πολίτες εποχές της χούντας! Ο Γιώργος Καλαντζής, “κομματικός εγκάθετος στο Υπουργείο Παιδείας του Θόδωρου Πάγκαλου” και ευνοημένος μανδαρίνος του ΠΑΣΟΚ, επιβίωσε και επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ από την εποχή Γαβρόγλου στο Υπουργείο δρούσε ανεξέλεγκτα σε βάρος της Μουσουλμανικής Θρησκευτικής Κοινότητας της Θράκης. Θα ήταν σοβαρή παράλειψη αν δεν αναφερόταν ο άνθρωπος του Νίκου Κοτζιά και του “Πράττω” στην Θράκη, πρώην ταξίαρχος Γιάννης Μπεληγιάννης, διαχειριστής μυστικών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών, για την εξαγορά συνειδήσεων μειονοτικών πολιτών… Από την Θράκη πέρασε και ο διπλωμάτης Ν. Πιπερίγκος, επί εποχής Σαμαρά-Βενιζέλου, αφήνοντας αρκετά μελανά ίχνη.  Σε μια ημερίδα για μειονοτικά εκπαιδευτικά ζητήματα, απαγορεύθηκε με παρέμβασή του σε μειονοτικό δημοσιογράφο να μιλήσει στην τουρκική γλώσσα, αμφισβητώντας έτσι στην πράξη, το κατοχυρωμένο δικαίωμα της Μειονότητας στην ετερογλωσσία της! Λοιπόν, ας αφήσουν κατά μέρος τους οδυρμούς τους τα ΜΜΕ, για το εκλογικό εποτέλεσμα που πέτυχε το ΚΙΕΦ. Το ελληνικό κράτος έχει αποδειχθεί ο πιο θερμός προπαγανδιστής υπέρ του ΚΙΕΦ (DEB) και δεν χρειάζεται καμιά παρέμβαση του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής πλέον!

Σ’ αυτές τις Ευρωεκλογές, ο μεγάλος ηττημένος είναι η ίδια η Ευρώπη! Και βέβαια αυτό ισχύει και για την Ελλάδα. Ακούστηκαν τόσα λίγα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ένας εξωγήινος θα είχε την εντύπωση πως οι εκλογές γίνονται για την Ελληνική Βουλή και για τη νομή της κυβερνητικής εξουσίας!

Ένα μεγάλο θέμα που αφορά την χώρα μας την ευρωπαϊκή δημοκρατική προοπτική της, είναι η “Σύμβαση Πλαίσιο για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων” του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Ελλάδα ενώ υπέγραψε τη Σύμβαση στις 22 Σεπτεμβρίου 1997 εδώ και είκοσι δύο (22) χρόνια, αρνείται να την επικυρώσει στην Βουλή ώστε να γίνει νόμος του ελληνικού κράτους.

Το έχω υποστηρίξει πολλές φορές, πως η χώρα μας η Ελλάδα πάσχει από ένα φοβικό tremendum (δέος), όταν γίνεται λόγος για μειονότητες και για δικαιώματα μειονοτήτων. Αυτό έχει ως συνέπεια μια Ελληνική Δημοκρατία χωλή, λειψή, ανολοκλήρωτη. Είδαμε αυτό το tremendum τους τελευταίους μήνες με την ρητορική λαϊκισμού και μισαλλοδοξίας των αντιπάλων της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και αυτή η ρητορική υπέρ ενός εθνικιστικού αφηγήματος χωρίς ρεαλιστικό αντίκρυσμα, αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και των Περιφερειακών Εκλογών κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Ακόμα και τα δύο μειονοτικά πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, το “Ουράνιο Τόξο-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία” και το “Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας”, δεν προβάλλουν ως άμεση πολιτική προτεραιότητά τους την επικύρωση της Σύμβασης Πλαίσιο για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων! Το μόνο πολιτικό κόμμα που έχει σαφή θέση για το θέμα αυτό είναι το “ΜΕΡΑ25”. Στο Εκλογικό Πρόγραμμα του κόμματος αυτού, αναφέρονται τα εξής: “Το ΜέΡΑ25 δεσμεύεται για την άμεση επικύρωση και πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης Πλαίσιο για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης”. Δυστυχώς όμως, αφού τόσα λίγα ειπώθηκαν για την Ευρώπη, κυρίως από τους επικυρίαρχους μονομάχους στο “παιχνίδι” των Ευρωεκλογών στην Ελλάδα, μπήκε στην Ευρωβουλή ο Κυριάκος Βελόπουλος και το “ΜΕΡΑ25” θα έχει μόνον ένα εκπρόσωπο….

27/5/19 – ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΔΟΥΔΟΣ

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.