ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΔΟΣ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ!!! - Azınlıkça
Ειδήσεις

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΔΟΣ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ!!!

ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ!!!

ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ!!!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΔΟΣ – ΝΟΜΙΚΟΣ

Το Υπουργείο Παιδείας και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, τα τελευταία χρόνια αντιμάχεται την Μουσουλμανική Θρησκευτική Κοινότητα στην Θράκη! Μάλιστα οι πιέσεις κατά θεσμών της Μουσουλμανικής Κοινότητας, θυμίζουν σε ορισμένους την εποχή της χούντας, με την προκλητική ένταση των διοικητικών μέτρων κατά της Μειονότητας!

Η τελευταία πρόκληση του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων, ήρθε στις 31 Ιανουαρίου του 2019, μέσω ενός δελτίου τύπου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, που κυκλοφόρησε σχετικά πρωί και ανακοίνωνε προς κάθε ενδιαφερόμενο το εξής παράδοξο: Μεταστεγάζεται από τις 4 Φεβρουαρίου 2019 το ιστορικό Μουσουλμανικό Ιεροσπουδαστήριο “Χαϊριγέ”, από τις υπέροχες εγκαταστάσεις του, σε άλλο χώρο, που εξυπηρετεί τώρα άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στην οδό Χατζηκωνσταντή Ζωίδη αρ. 6.

Αγνοούν προφανώς οι φωστήρες που διατάζουν την μεταστέγαση του Ιεροσπουδαστηρίου, πως υπάρχει ένα ιδιόκτητο υπέροχο διδακτήριο. Αγνοούν, πως το “Χαϊριγέ” είναι ένα βακουφικό μειονοτικό σχολείο, με πλέγμα προστασίας από την Συνθήκης των Σεβρών, από την Συνθήκη της Λοζάνης και από ένα σωρό νεότερες διεθνείς συνθήκες, που ισχύουν και στην Ελλάδα. Αγνοούν ότι το νέο διδακτήριο του “Χαϊριγέ” χτίσθηκε με χορηγία από Παγκόσμια Ισλαμική Τράπεζα, για την στέγαση του σχολείου αυτού και για κανέναν άλλο σκοπό.

Ο λόγος αυτής της προκλητικής αντίδρασης της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων είναι ολοφάνερος: Δεν επιθυμούν διάλογο με τους μαθήτριες και τις μαθήτριες του Ιεροδιδασκαλείου, που αντιδρούν με αποχή από τα μαθήματα, σαν έσχατο μέσο πίεσης και διαμαρτυρίας κατά του ωρολογίου προγράμματος 2018-2019, που θεωρούν απαράδεκτο! Οι μαθητές και οι μαθήτριες, τα μέλη του Δεκαπενταμελούς του Χαϊριγέ, μπορεί να είναι σεμνά παιδιά και έφηβοι, δεν είναι όμως φυτά, όπως ίσως μπορεί να νομίζουν κάποιοι. Η απόφαση της αποχής τους έχει την αμέριστη συμπαράσταση των γωνιών τους, εκτός από ορισμένους γονείς, ελάχιστους, που εξαρτώνται από τον κ. Γ. Καλαντζή, έχει την συμπαράσταση της Σχολικής Εφορείας του Ιεροσπουδαστήριου, και μάλλον, σχεδόν όλων των Μουσουλμάνων Καθηγητών τους. 

Θα ήταν ευχάριστη έκπληξη αν στην συγκυρία αυτή, θα υπήρχε δυναμική αντίδραση του τοποτηρητή της Μουφτείας Κομοτηνής, που κατά το νόμο έχει δικαίωμα εποπτείας του Ιεροσπουδαστηρίου….

Προσπαθούν ουσιαστικά οι άνθρωποι του Υπουργείου Παιδείας, είτε στην Αθήνα, είτε στην Κομοτηνή να διαλύσουν το Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής.  Δεν δείχνουν τον παραμικρό σεβασμό σε έναν εκπαιδευτικό θεσμό της Μουσουλμανικής Θρησκευτικής Κοινότητας της Θράκης που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Θέλουν να εξωθήσουν τα παιδιά να εγκαταλείψουν το σχολείο και να ξενιτευτούν σε άλλες χώρες, προκειμένου να λάβουν πραγματική μουσουλμανική θρησκευτική και θεολογική εκπαίδευση. Θέλουν τελικά οι καρεκλοκένταυροι της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων να διαλύσουν το Ιεροσπουδαστήριο “Χαϊριγέ”;

Είναι γνωστό, ότι ο κ. Γιώργος Καλαντζής έχει καταλάβει την θέση που κατέχει χάριν του Θεόδωρου Πάγκαλου και ίσως να μην είναι “νομιμόφρων” στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που τόσο αντιμάχεται με τόση εμπάθεια ο μέντοράς του, αλλά και το ΚΙΝΑΛ, το μετασχηματισμένο προσωπείο του ΠΑΣΟΚ. Ενόψει όμως του προσεχούς ταξιδιού του Πρωθυπουργού της χώρας μας στην Άγκυρα, η απόφαση του κ. Καλαντζή, με την υπάκουη συγκατάθεση της κυρίας Μαριγούλας Κοσμίδου, που κάποια παπαγαλάκια λεν πως πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, φαίνεται ύποπτη, ως προς την μεταστέγαση του Ιεροσπουδαστηρίου για να σπάσει την αποχή των μαθητών!

Μάλλον ο κ. Καλαντζής, όπως και η Κοσμίδου, ουδόλως νοιάζονται αν με την απόφασή τους, περί μεταστεγάσεως του Ιεροσπουδαστηρίου, αντιμάχονται μια θεμιτή αντίδραση των μαθητών και των μαθητριών, αυτήν της αποχής τους από τα μαθήματα, όχι για χάρη της κοπάνας και της καφετέριας, αλλά για κάτι που πράγματι είναι ουσιώδες: Για την ποιότητα και το περιεχόμενο των σπουδών τους!

Και μια λεπτομέρεια που έχει την αξία της: Το μεν δελτίο τύπου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κυκλοφόρησε πρωί, ενώ η απόφαση της κυρίας Κοσμίου, που αυτή είναι που έχει κύρος, φέρεται να έχει υπογραφεί ηλεκτρονικά στις 13:48:40!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΔΟΣ – ΝΟΜΙΚΟΣ

 

 

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.