Ηρθαν οι πελαργοί στη Ροδόπη - Azınlıkça
Ειδήσεις

Ηρθαν οι πελαργοί στη Ροδόπη

Ηρθαν οι πελαργοί στη Ροδόπη

Μία φιλόξενη φωλιά για πέντε πελαργούς εντόπισε ο φακός του “Χ” στο χωριό Τσιφλικάκι του Δήμου Αρριανών.

Η παρουσία των πέντε πουλιών στην ίδια φωλιά εντυπωσιακή, αν όχι σπάνια για την περιοχή, που αποτελεί προορισμό για τους πελαργούς. Φωλιές πάνω σε στύλους της ΔΕΗ φιλοξενούν τα όμορφα πουλιά. Άλλωστε η πρώτη δουλεία του πελαργού που θα φτάσει στον τόπο όπου θα κλωσήσει, είναι να φροντίσει να εγκατασταθεί σε μια παλιά φωλιά, κατά προτίμηση τη δική του.

Αυτή έχει διάμετρο 70-80 εκ. και βρίσκεται χτισμένη πάνω σε κολώνες, στις στέγες και στις καμινάδες των σπιτιών, σε εκκλησίες και καμπαναριά, σε μεγάλα δέντρα, σε ερείπια, σιλό και γενικά σε σημεία που να έχουν ελεύθερο χώρο γύρω για να ελέγχει για πιθανούς θηρευτές.

Ηρθαν οι πελαργοί στη Ροδόπη

Στη φωλιά εντοπίζουμε τέσσερις μικρούς πελαργούς και έναν μεγαλύτερο, απόδειξη της διαδικασίας της αναπαραγωγής αυτών των πτηνών στην περιοχή μας.  Όπως διαβάζουμε στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία οι πελαργοί είναι μονογαμικά πουλιά. Όταν ωριμάσουν και ζευγαρώσουν, το αρσενικό με το θηλυκό διατηρούν το δεσμό τους για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά την άφιξη ή την εκλογή της συντρόφου, το θηλυκό γεννά τον Απρίλιο, συνήθως 2-3, πολλές φορές όμως ως και 6 αυγά. Το κλώσισμα, που κρατάει 30 περίπου ημέρες, γίνεται και από τούς δυο γονείς. Αλλά και όταν εκκολαφθούν οι νεοσσοί, πάντα ένας από τους δυο γονείς μένει κοντά τους για να τους προστατεύει από τούς εχθρούς, τη βροχή, το κρύο ή τη ζέστη.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.