Πρόστιμα για σφαγές ζώων εκτός σφαγείων για την εορτή του «Κουρμπάν Μπαϊράμ» - Azınlıkça
Ειδήσεις

Πρόστιμα για σφαγές ζώων εκτός σφαγείων για την εορτή του «Κουρμπάν Μπαϊράμ»

Πρόστιμα για σφαγές ζώων εκτός σφαγείων για την εορτή του «Κουρμπάν Μπαϊράμ»

Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ιωάννη Τσιρώνη, σε επίκαιρη που κατατέθηκε και συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Ο κ. Τσιρώνης στην απάντηση επανέλαβε τα ίδια επιχειρήματα που κατατείνουν στην επιβολή προστίμων σε όσους πιστούς σφάξουν φέτος εκτός σφαγείων κατά την διάρκεια του Κουρμπάν Μπαϊράμ που θα είναι γιορτασθεί προς στα τέλη Αυγούστου.

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετακύλησε τις ευθύνες για την έλλειψη γραμμής Χαλάλ στα σφαγεία Κομοτηνής και Ξάνθης στις τοπικές αυτοδιοικήσεις των περιοχών αυτών.

Μεταξύ άλλων στην απάντηση σημειώνονται τα εξής:

Όσον αφορά στην τέλεση θρησκευτικών σφαγών, σημειώνεται ότι στην παρ. 4 του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1099/2009 “για την προστασία των ζώων κατά τη θανάτωσή τους” αναφέρεται ότι για τα ζώα, τα οποία υποβάλλονται σε ιδιαίτερες μεθόδους σφαγής που προβλέπονται από λατρευτικούς τύπους, δεν ισχύουν οι απαιτήσεις ως προς την υποχρέωση αναισθητοποίησης πριν από τη σφαγή με τις επιτρεπόμενες μεθόδους, υπό την προϋπόθεση ότι η σφαγή διενεργείται σε σφαγείο.

Σε συνέχεια σχετικών εθνικών διατάξεων για τις θρησκευτικές σφαγές (π.δ. 327/1996 και ν. 4235/2014) έχει εκδοθεί η αριθ. 292/46122/28.03.2018 απόφαση, η οποία τροποποιεί την αριθ. 951/44337/21.4.2017 απόφαση του υπουργού και αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων “Καθαρισμός των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) 1099/2009/ΕΚ (EE L 303, 18.11.2009, σ.1), σχετικά με τη σφαγή ζώων σε σφαγεία στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων” (Β’ 1477/27.4.2017), με την οποία θεσπίζονται αυστηρότεροι εθνικοί κανόνες.

Η εν λόγω απόφαση διασφαλίζει τη διεξαγωγή σφαγών στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων, με τρόπο νομότυπο και αποτελεσματικό. Κατά συνέπεια, οι θρησκευτικές σφαγές κατά την περίοδο του Κουρμπάν Μπαϊράμ θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα με βάση το εν λόγω νομοθετικό πλαίσιο.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et