Τον καπνό της Θράκης θέλει η Ιαπωνία - Azınlıkça
Ειδήσεις

Τον καπνό της Θράκης θέλει η Ιαπωνία

Τον καπνό της Θράκης θέλει η Ιαπωνία

Την Ξάνθη και τη Ροδόπη επισκέφθηκε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα ο νέος Ιάπωνας πρέσβης Yasu Shimizu και η εμπορική ακόλουθος της πρεσβείας Emi Mashiko μετά από πρόσκληση των δύο πρώην υπουργών Αλέκου Κοντού τέως βουλευτή Ξάνθης και Ευριπίδη Στυλιανίδη τέως βουλευτή Ροδόπης και επί διετία προέδρου της Ελληνοϊαπωνικής Επιτροπής Φιλίας των δύο Κοινοβουλίων.

Στην Ξάνθη ο Ιάπωνας διπλωμάτης συναντήθηκε με το δήμαρχο κο Δημαρχόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη κο Ζαγναφέρη, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κο Μωραΐτη και επισκέφθηκε τη Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδας (ΣΕΚΕ). Στη Ροδόπη αντίστοιχα επισκέφθηκε τα εκκοκιστήρια και κλωστήρια του Ι. Ακκά και Στ. Κουρούδη στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, τα οποία εξάγουν στην Ιαπωνία όπως και η ΣΕΚΕ. Έκανε μια στάση στο Μουσείο καλαθοπλεκτικής Θρυλορίου, όπου ενημερώθηκε για τις τοπικές κουλτούρες και τους πολιτισμούς, ενώ συναντήσεις είχε με το δήμαρχο Κομοτηναίων κο Πετρίδη και τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κο Τσαλικίδη.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης όπου συναντήθηκε με τους προέδρους των δύο Επιμελητηρίων κ.κ. Αγγελίδη και Γραβάνη, τον αντιπρόεδρο Βιομηχανίας κο Φραντζή, τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΣ κο Βαφειάδη, την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κα Κωνσταντινίδου.

Παρόντες ήταν η πρώην αντιδήμαρχος κα Γιαμουστάρη, ο επιχειρηματίας κος Κατίου, ο δημοτικός σύμβουλος κος Πολυτσάκης. Συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας, προώθησης εξαγωγών, ανάπτυξης του τουρισμού και πολιτιστικών συνεργιών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνουν στο Τόκιο το 2020.

Σε δηλώσεις του στον “Χρόνο” ο Ιάπωνας πρέσβης αναγνώρισε πως το περασμένο έτος υπήρξε συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας “κάτι που μειώνει του δασμούς και δίνει ώθηση στις εμπορικές συναλλαγές”, μίλησε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο κι ανέδειξε το “παραθυράκι” μίας ελληνικής πολιτιστικής συμμετοχής σε αυτούς. Και στη δήλωσή του στάθηκε στην “επένδυση στην ΣΕΚΑΠ που είναι το πρώτο βήμα κι ελπίζω να υπάρξει και συνέχεια προς την σωστή κατεύθυνση”, και δήλωσε ενθουσιασμένος από τις επισκέψεις τους στα κλωστήρια της ΒΙ.ΠΕ. Καταληκτικά εξέφρασε τον αμοιβαίο θαυμασμό και σεβασμό μεταξύ ελληνικού και ιαπωνικού πολιτισμού. 

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Τον καπνό της Θράκης θέλει η Ιαπωνία

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης μίλησε για την επίσκεψη και την πρωτοβουλία των δύο πολιτικών ως εξής: “Αναλάβαμε αυτή τη στοχευμένη πρωτοβουλία μαζί με τον καλό συνάδελφο και φίλο Αλ. Κοντό διότι η Ιαπωνία είναι για τον τόπο μας μια σημαντική αγορά. 7.000 ντόπιοι παραγωγοί καπνού Μπασμά και πολλοί περισσότεροι παραγωγοί βάμβακος εξάγουν εκεί την παραγωγή τους μέσω της ΣΕΚΕ και των τοπικών εκκοκκιστηρίων. Τώρα μάλιστα που η ιαπωνέζικη τσιγαροβιομηχανία JTA ολοκληρώνει την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ, η φίλη χώρα αποκτά για τη Θράκη ακόμα μεγαλύτερη στρατηγική σημασία.

Αγωνιζόμαστε λοιπόν να βρεθούμε πιο μπροστά από τις εξελίξεις, για να προστατέψουμε το μέλλον των αγροτών και των βιομηχανιών μας. Παράλληλα νοιαζόμαστε για την περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών και άλλων προϊόντων καθώς και για την προώθηση επενδύσεων ή συνεργασιών που θα ζωντανέψουν τη βιομηχανική μας παραγωγή. Στόχος είναι επίσης η ενίσχυση της τουριστικής μας προβολής και της πολιτιστικής μας συνεργασίας μέσω και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Για όλους αυτούς τους λόγους, ευχαριστώ τον Ιάπωνα Πρέσβη για την ανταπόκριση του και του ζητώ να δώσουμε πρακτική συνέχεια σε αυτή την επιτυχημένη επίσκεψη του στη Θράκη”.

Από πλευράς του ο Νίκος Τσαλικίδης, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρέσβη υπερτόνισε την γεωγραφική θέση της περιοχής και επεσήμανε την αναγκαιότητα καλλιέργειας φιλικών σχέσεων και της θεμελίωσης ισχυρών εμπορικών και οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Ο αντιπεριφερειάρχης έθεσε σε προτεραιότητα την προώθηση της εξαιρετικής ποικιλίας καπνού μπασμά Ροδόπης σε νέες αγορές, δεδομένου ότι πρόκειται για μία ενασχόληση που απασχολεί 7.000 οικογένειες στην περιοχή μας. 

Στην συνάντηση στο Επιμελητήριο, ο Νίκος Αγγελίδης ανέλυσε στον πρέσβη το οικονομικό προφίλ της περιοχής και τις δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων και του εμπορίου. Το ενδιαφέρον του Ιάπωνα στράφηκε στον καπνό, το βαμβάκι και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, το κρασί και τα τρόφιμα γενικά. Από πλευράς του ο Αντώνης Γραβάνης δήλωσε πως η παρουσία του πρέσβη είναι μεγάλη τιμή για την περιοχή και του είπε πως “η περιοχή μας αποτελεί έναν σταθμό ευκαιριών για να αναπτύξει η Ιαπωνία επιχειρηματικές συνεργασίες” και ζήτησε η σχέση μεταξύ των δύο μερών να παραμείνει στενή.

ΣΤΑ ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ

Τα κλωστήρια Θράκης στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής επισκέφτηκε ο κος Shimizu και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις από τον διευθυντή του εργοστασίου κο Αμπράζη. “Μας δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσουμε για το ελληνικό βαμβάκι και της εκτίμησης που χαίρει στις διεθνείς αγορές. Τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια εξάγουν ως γνωστόν στην Ιαπωνία, συνεργαζόμενα με την εταιρεία TOYO, που είναι θυγατρική της ΤΟΥΟΤΑ”, σημείωσε σχετικά ο επιχειρηματίας και ιδρυτής των εκκοκιστηρίων Σταμάτης Κουρούδης.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et