Συναντήθηκαν με θύματα επιθέσεων από αδέσποτα στην Κομοτηνή - Azınlıkça
Ειδήσεις

Συναντήθηκαν με θύματα επιθέσεων από αδέσποτα στην Κομοτηνή

Συναντήθηκαν με θύματα επιθέσεων από αδέσποτα στην Κομοτηνή

Η Κίνηση Πολιτών «Πρωτοβουλία για την Κομοτηνή για τα αδέσποτα» ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρονται τα παρκάτω:

«Δύο χρόνια μετά την αυθόρμητη κινητοποίηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που είχαν προκύψει από την ανεξέλεγκτη παρουσία των αδέσποτων ζώων στην πόλη μας, η Κίνηση Πολιτών «Πρωτοβουλία για την Κομοτηνή για τα αδέσποτα» επανέρχεται για να ενημερώσει τους συμπολίτες μας και να διεκδικήσει το αυτονόητο!

Αυτά τα δύο έτη η Κίνηση Πολιτών, με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για την πόλη και τον πολίτη, τον άνθρωπο αλλά και τα ζώα, έχει έρθει σε συναντήσεις και επαφές με δημότες που έχουν πέσει θύματα σωματικής βλάβης από αδέσποτα, έχει μελετήσει τον νόμο σε βάθος με τη στήριξη και τη βοήθεια δικηγόρων, έχει βοηθήσει τα θύματα να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό, και έχει κάνει διάφορες παρεμβάσεις σε φορείς, αρμόδιους και αρχές, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να καταφέρει τα αυτονόητα.

Δυστυχώς η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους μας. Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία από το Νοσοκομείο Κομοτηνής, για το παρελθόν έτος 2017, καταγράφηκαν 324 νοσηλείες. Οι 255 από την πόλη, οι άλλες από τα χωριά. Και μιλάμε ΜΟΝΟ για τους καταγραφέντες τραυματισμούς. Εύκολα συμπεραίνουμε ότι το νοσοκομείο επισκέπτεται σχεδόν καθημερινά ένας συμπολίτης μας από επίθεση στην Κομοτηνή. Σύμφωνα όμως με τα ανεπίσημα στοιχεία, ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος και έχουμε πολλά περιστατικά που δεν καταλήγουν σε νοσοκομείο αλλά σε ιδιώτες γιατρούς ή φαρμακεία για τις πρώτες βοήθειες. Μια συστηματική επισκόπηση των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται και επισημαίνεται πως δεν έχουν γίνει πολλά από τους αρμόδιους φορείς, υπενθυμίζοντας πως στον κοινωνικό ιστό μιας πόλης πέραν από τους ενήλικες υπάρχουν ανήλικοι, γέροντες, ανάπηροι, που χρειάζονται προστασία από τα επιθετικά αδέσποτα. Τα περιστατικά – αριθμητικά – είναι πάρα πολλά, δηλαδή συνολικά σε ένα πολεοδομικό συγκρότημα που δεν ξεπερνά τις 45.000 κατοίκους, είναι πολλά τα δύο-τρία δείγματα καθημερινά. Τονίζεται ότι εκτός από αυτό καθ’ αυτό το δάγκωμα, πολλές φορές υπάρχει και άλλος τραυματισμός, από πτώσεις από ποδήλατα ή μηχανάκια. Συνήθως οι επιθέσεις γίνονται σε αναβάτες δικύκλων οι οποίοι μπορεί να πέσουν από αυτά. Επομένως μπορεί το δάγκωμα να μην είναι κάτι σοβαρό, αλλά η πτώση να προκαλέσει σημαντικό τραύμα. Εικόνες ανθρώπων θυμάτων επίθεσης από αγριεμένο ζώο, ή από μία αγέλη αγριεμένων ζώων, όπως και οι φόλες ή οι κακοποιήσεις ζώων, είναι για μας το ίδιο φρικιαστικές και αποκρουστικές και δεν συνάδουν με την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τα ζώα. Καταδικάζουμε απερίφραστα τις φόλες και την κακοποίηση, όμως είναι απαράδεκτο επίσης οποιοσδήποτε δημότης να φοβάται να περπατήσει ή να οδηγήσει μέσα στην πόλη αυτή.

Ως εκ τούτου ξεκινάμε με την ενημέρωση για την υπάρχουσα νομοθεσία όσον αφορά περιοχές όπου υπάρχουν σχολεία. Ως γονείς αλλά και δημότες ζητούμε να εφαρμοστεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για απαγόρευση ύπαρξης αδέσποτων σε περιοχές με σχολεία, όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.

Ο Νόμος 4039/2012 (ΦΕΚ Α-15/2-22012), όπως τροποποιήθηκε από τον Νόμο 4235/11-2-2014 (ΦΕΚ Α 32/2014), προβλέπει άμεσα και ρητά στο άρθρο 9 και στην παράγραφο 1 αυτού: Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Εν συνεχεία, και κατόπιν της διαδικασίας που ακολουθείται σύμφωνα με το άρθρο 9, εάν και εφόσον τηρηθούν οι προϋποθέσεις και κριθεί ότι το αδέσποτο ζώο πρέπει να επαναφερθεί στο φυσικό του περιβάλλον, σύμφωνα με την παράγραφο 10 του άρθρου 9, απαγορεύεται η επαναφορά του στις κάτωθι περιοχές!

Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, λαμβάνεται υπ’ όψιν η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων, έχουν από κοινού οι Δήμοι.

Δεν επιτρέπεται η επαναφορά σε περιοχές, με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητοδρόμους ταχείας κυκλοφορίας, στους χώρους αποβίβασης και επιβίβασης ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, στους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους, και στους περοιφραγμένους χώρους οργανισμών κεντρικών αγορών και αλιείας.

Άρα, βάσει νόμου, η αρμόδια Αρχή – εν προκειμένω ο Δήμος Κομοτηνής – επιφορτίζεται με την ευθύνη της περισυλλογής των αδέσποτων από τις ως άνω περιοχές όσες φορές αυτό απαιτείται, αφού έχει διαπιστωθεί ότι πολλές φορές τα τετράποδα ζώα επιστρέφουν σε αυτές τις περιοχές».

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.