Τα σκόρδα της Θράκης ταξιδεύουν στη Γερμανία - Azınlıkça
Ειδήσεις

Τα σκόρδα της Θράκης ταξιδεύουν στη Γερμανία

Τα σκόρδα της Θράκης ταξιδεύουν στη Γερμανία

Στην Νέα Βύσσα, την ακριτική αυτή περιοχή παράγεται περίπου το 70% της παραγωγής σκόρδου στην Ελλάδα.

Όταν το 2009, δεκάδες παραγωγοί δημιούργησαν τον «Συνεταιρισμό Παραγωγής, Επεξεργασίας και Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας», σίγουρα δεν θα περίμεναν πως μέσα σε λίγα χρόνια θα κατάφερναν το προϊόν τους να φθάσει μέχρι τη Γερμανία αλλά και την μακρινή  Αυστραλία!

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής, Επεξεργασίας και Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας, Αναστάσιος Γιακμογλίδης, μίλησε στο ypaithros.gr και μεταξύ άλλων ανέφερε «Διακινούμε τα συμβατικά σκόρδα κυρίως στην εγχώρια αγορά, ενώ ένα ποσοστό περίπου 10% πηγαίνει για εξαγωγές σε χώρες όπως η Ρουμανία και η Γερμανία. Πάντως, υπάρχει ενδιαφέρον τόσο εντός των τειχών, όσο και στο εξωτερικό. Σημαντικό είναι και το ενδιαφέρον από τη Ρουμανία για βιολογικό σκόρδο, προσπάθεια που ξεκινήσαμε από πέρσι και θέλουμε να ενισχύσουμε».

Περιμένουν την πιστοποίηση

Στόχος του συνεταιρισμού είναι το σκόρδο της Βύσσας να πάρει πιστοποίηση ως προϊόν ΠΟΠ, κάτι που όπως λένε οι υπεύθυνοι θα δώσει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης της δραστηριότητας στην περιοχή. 

Σχετικά με τη διαδικασία πιστοποίησης του σκόρδου Βύσσας από την ΕΕ, ο κ. Γιακμογλίδης ανέφερε ότι έχουν γίνει οι όποιες τροποποιήσεις χρειάζονταν στον φάκελο που είχε κατατεθεί εδώ και αρκετούς μήνες και «περιμένουμε. Πιστεύω ότι είμαστε στην τελική ευθεία για να πάρουμε την πιστοποίηση».

Όσον αφορά τα στρέμματα, ο ίδιος εκτίμησε ότι θα κινούνται στον ίδιο αριθμό με πέρσι (2.500 για όλη την περιοχή). «Η περσινή χρονιά μπορεί να χαρακτηριστεί από μέτρια έως κακή, λόγω των καιρικών συνθηκών. Αν δεν μας κάνει παρατεταμένες βροχές από εδώ και πέρα, ευελπιστούμε ότι η παραγωγή θα είναι βελτιωμένη ποιοτικά, οπότε θεωρούμε ότι και οι τιμές μπορούν να κινηθούν καλύτερα από πέρσι, όταν είχαμε μέση τιμή παραγωγού 1,2 ευρώ το κιλό στο χλωρό και 1,5 ευρώ στο ξερό σκόρδο.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.