Η χρονιά της Χρυσής Κεφαλής θα είναι η φετινή - Azınlıkça
Ειδήσεις

Η χρονιά της Χρυσής Κεφαλής θα είναι η φετινή

Η χρονιά της Χρυσής Κεφαλής θα είναι η φετινή

Οι κατάλληλες εδαφοκλιµατικές συνθήκες που επικρατούν στον Έβρο ενισχύουν τις πιθανότητες για τις καλλιεργούµενες εκτάσεις µε πεπόνι ποικιλίας Χρυσή Κεφαλή να ξεπεράσουν τα 1.000 στρέµµατα.

Πέρυσι, μάλιστα, περίπου 50 παραγωγοί καλλιέργησαν 600 στρέµµατα, αντιµετωπίζοντας τις ιδιαίτερα απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες. Ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ, Βαγγέλης Δέδογλου, στον απολογισµό της περσινής χρονιάς, καταθέτει πως η καλλιέργεια ξεκίνησε ευνοϊκά, όµως τρεις καύσωνες εκµηδένισαν την παραγωγή. “Η ζηµιά έφτασε έως το 80%” λέει, τονίζοντας ότι η πραγµατικότητα δεν αποτυπώθηκε στις εκτιµήσεις του ΕΛΓΑ, ενδεχοµένως γιατί συµπεριέλαβαν τη µείωση λόγω ασθενειών. Οι παραγωγοί προχώρησαν σε ενστάσεις και αναµένουν τον επανέλεγχο.

Η καλλιέργεια αποδίδει από 2 έως 3 τόνους ανά στρέµμα, αλλά πέρυσι δεν ξεπέρασε τους 1.440 συνολικά.

Το πλεονέκτηµα που δηµιουργούν οι φετινές καταστροφικές πληµµύρες στα αγροκτήµατα, είναι πως όταν αυτό αποµακρυνθεί σταδιακά θα γίνει ηλιοαπολύµανση, που συντελεί στην εξαφάνιση των µυκητιολογικών ασθενειών του εδάφους. “Εξαιτίας των πληµµυρών, πολλοί παραγωγοί θα αναγκαστούν να στραφούν στο πεπόνι (η καλλιέργεια του οποίου είναι βελτιωμένη) και τα φασόλια, καθώς τα χωράφια θα ανοίξουν τον Ιούνη. Εάν οι καιρικές συνθήκες είναι οµαλές, ευελπιστούµε ότι µε την ηλιοαπολύµανση θα έχουµε καλή παραγωγή και ποιότητα” προσθέτει ο κ. Δέδογλου στη συνέχεια.  

Το πεπόνι Χρυσή Κεφαλή έφεραν στο Τυχερό και τον Πέπλο πρόσφυγες και η καλλιέργειά του άνθισε τις δεκαετίες του ’60 και του ’80. Διεκδικεί την πιστοποίησή του ως ΠΟΠ και, σύµφωνα µε τον κ. Δέδογλου, σε επανέλεγχο αναλύσεων εντοπίστηκε µία ουσία που λειτουργεί ως φυσικό συντηρητικό, για αυτό και αντέχει µέχρι τα Χριστούγεννα.

Πηγή: http://www.ypaithros.gr

 

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.