Δημοσκόπηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Azınlıkça
Ειδήσεις

Δημοσκόπηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Δημοσκόπηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας θεωρούν οι πολίτες ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στις σχέσεις της με την Τουρκία, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης της εταιρείας Public Issue.

Συγκεκριμένα το 74% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας είναι το σημαντικότερο πρόβλημα, ενώ το 16% εκτιμά ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η επιθετικότητα και η αδιαλλαξία της Τουρκίας.

Παράλληλα, τουλάχιστον οκτώ στους δέκα πολίτες (81%) εκτιμούν πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν χειροτερεύσει σε σχέση με πέρυσι, ενώ το 74% πιστεύει πως το μείζον πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών έγκειται στην αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.

Επίσης, το 44% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο ενός πολέμου με την Τουρκία στα επόμενα χρόνια, ενώ ένα 52% εκτιμά ως απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα, πάντα, με την έρευνα, σε περίπτωση πολέμου, πάντως, το 42% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αυτός θα λήξει με νίκη της Ελλάδας.

Ωστόσο, επτά στους δέκα ερωτηθέντες (70%) πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Εξάλλου, στην ερώτηση «Πού πιστεύετε ότι είναι πιο πιθανό να ξεσπάσει ένα “θερμό” επεισόδιο;», το 65% απαντά στο Αιγαίο, ενώ στη Θράκη απαντά το 7% και στην Κύπρο το 17%.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της Public Issue, το ΝΑΤΟ δεν μοιάζει να είναι και τόσο δημοφιλές, καθώς το 62% των πολιτών έχει αρνητική άποψη, έναντι 34% που εκφράζει θετική γνώμη. Μάλιστα, το 49% των ερωτηθέντων απαντά πως πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με το 38% που πιστεύει το αντίθετο.

Στον αντίποδα κινούνται οι απόψεις του κόσμου για τον Ελληνικό Στρατό και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Οκτώ στους δέκα Έλληνες δηλώνουν πως εμπιστεύονται τον στρατό, ενώ ένα 17% δηλώνει ότι μάλλον δεν τον εμπιστεύεται.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.