Επιδότηση στη βραχυκερατική αγελάδα στην Θράκη - Azınlıkça
Ειδήσεις

Επιδότηση στη βραχυκερατική αγελάδα στην Θράκη

Επιδότηση στη βραχυκερατική αγελάδα στην Θράκη

Μια διέξοδο για την επιστροφή στις …ρίζες της κτηνοτροφίας και δη στη διάσωση των σπάνιων φυλών που απειλούνται με εξαφάνιση παρέχει το πρόγραμμα «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται από το 2007 – 2013 και 2014 – 2020 και επαναπροκηρύσσεται δίνοντας προθεσμία στους δικαιούχους κτηνοτρόφους να καταθέσουν τα Σχέδιά τους για να επιδοτηθούν.

4 εκτροφές της σπάνιας Βραχυκερατικής αγελάδας από την Ξάνθη επιδοτούνται με 560.000 ευρώ

Σύμφωνα με στοιχεία από την Διεύθυνση Φυτικής και Ζωικής παραγωγής της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, στο νομό μας επιδοτούνται ήδη μέσα από το πρόγραμμα 4 δικαιούχοι που διατηρούν εκτροφές συνολικά 250 ζώων στην ορεινή περιοχή του νομού μας. Να σημειώσουμε ότι η Βραχυκερατική είναι μια ντόπια φυλή αγελάδας ελευθέρας βοσκής που συναντάμε στα ορεινά του νομού μας. Είναι μικρόσωμη και ξεχωρίζει για τα μικρά της κέρατα απ’ όπου πήρε και την ονομασία της. Η φυλή αυτή δεν είναι γαλακτοπαραγωγική καθώς δεν παράγει γάλα παρά μόνο για τροφή των μικρών της. Φημίζεται όμως για το νόστιμο κρέας της.

Όπως μας πληροφορεί ο προϊστάμενος του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Δράμας (Κ.Γ.Β.Ζ.Δ.) που είναι αποκεντρωμένη Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), κ. Γιώργος Ποιμενίδης, εκτός από τις εκτροφές Βραχυκερατικής που είναι ήδη στο πρόγραμμα υπάρχουν και άλλες 3 προς ένταξη και μια με πρόβατο Θράκης στον Εχίνο του Δ. Μύκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου υπάρχουν 3 εκτροφές με βουβάλια που είναι υπό ένταξη στο πρόγραμμα δύο από τις οποίες είναι στον Νέστο και συγκεκριμένα μία στην περιοχή μετά το Νευροκόπι και μια στο Δέλτα του Νέστου ενώ υπάρχουν άλλες δύο στην Διαλαμπή και στο Γλυκονέρι. Να σημειώσουμε ότι το βουβάλι που είχε σχεδόν εξαφανιστεί από τον νομό μας αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει ενδιαφέρον κυρίως από το γεγονός ότι έχουν προβληθεί εκτροφές και μεταποιητικές επενδύσεις από τα προϊόντα της Κερκίνης.

Σ’ ότι αφορά τον μαύρο χοίρο πρόκειται για μια ντόπια φυλή και υπάρχει μια εκτροφή στους Αγίους Θεοδώρους. Οι επιδοτήσεις ανά ζώο είναι για την Βραχυκερατική: 300 ευρώ και 330 για τον βούβαλο, για το πρόβατο Θράκης: 31 ευρώ, τον χοίρο 240 ευρώ.

Με πληροφορίες από Εμπρός

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et