Χωρίς συνδεδεμένη ενίσχυση όσοι δεν χρησιμοποιούν πιστοποιημένους σπόρους - Azınlıkça
Ειδήσεις

Χωρίς συνδεδεμένη ενίσχυση όσοι δεν χρησιμοποιούν πιστοποιημένους σπόρους

Χωρίς συνδεδεμένη ενίσχυση όσοι δεν χρησιμοποιούν πιστοποιημένους σπόρους

Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Ροδόπης ενημερώνει και εφιστά την προσοχή σε όλους τους παραγωγούς του Ν. Ροδόπης ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου εαρινών καλλιεργειών, ότι η χρήση πιστοποιημένων σπόρων σποράς είναι υποχρεωτική προκειμένου, να συνταχθεί η δήλωση καλλιέργειας ΟΣΔΕ και  να λάβει ο παραγωγός τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Σε αντίθετη περίπτωση η χρήση μη πιστοποιημένων σπόρων σποράς (π.χ. μαύρος σπόρος, τυποποιημένος με πλαστές ετικέτες πιστοποίησης): αποκλείει τον παραγωγό από την οικονομική ενίσχυση, οδηγεί σε αποτυχία εγκατάστασης καλλιέργειας λόγω μειωμένης βλαστικότητας, ο παραγωγός δεν παίρνει το τελικό προϊόν που σχεδιάζει, που αποτελεί τη βάση της συμβολαιακής γεωργίας και δεν συμβάλλει στην διάθεση ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Εκτός των παραπάνω ο  πιστοποιημένος σπόρος σποράς αποφέρει:

1) Καλύτερο φύτρωμα, ομοιομορφία στην ανάπτυξη

2) Προστασία από εχθρούς, ασθένειες και ζιζάνια

3) Ορθολογικότερη εκμετάλλευση εισροών (οικονομία σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα, λιπάσματα και νερό)

4) Προϊόντα υψηλής ποιότητας

5) Πρόσβαση σε αγορές προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. 

O πιστοποιημένος σπόρος είναι σπόρος μιας συγκεκριμένης ποικιλίας, με ποικιλιακή και ειδική καθαρότητα καθώς και με βλαστική ικανότητα εντός των επιτρεπόμενων ορίων. Ο σπόρος αυτός διακινείται μέσα στα πλαίσια της Εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, σεβόμενος το παγκόσμιο περιβάλλον και τις διεθνείς συνθήκες. Αντίθετα η χρήση μη πιστοποιημένου σπόρου, η εμπορία του οποίου απαγορεύεται στην Ελλάδα, επιβάλλει κυρώσεις και κρύβει πολλούς κινδύνους, δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα μερικά εκ των οποίων είναι:

-Η αναγκαία χρήση μεγαλύτερης ποσότητας σπόρου.

-Η ευπάθεια σε προσβολές από εχθρούς και ασθένειες.

-Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζιζάνια δυσκολεύει την υφιστάμενη αλλά και τις επόμενες καλλιέργειες, επιβάλλει την ανάγκη για ζιζανιοκτονία και αυξάνει το κόστος παραγωγής.

Συμπεραίνεται ότι η χρήση του πιστοποιημένου σπόρου είναι ‘‘απαραίτητη επένδυση’’ για την επιτυχή έκβαση της καλλιέργειας. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης & Ελέγχων Ν. Ροδόπης και στα κάτωθι τηλέφωνα: 2531021984,  2531029726.    

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et