Πλησιάζει η «μέρα κρίσης» στη Θράκη! Πότε θα γίνουν οι δημοτικές εκλογές; - Azınlıkça
Ειδήσεις

Πλησιάζει η «μέρα κρίσης» στη Θράκη! Πότε θα γίνουν οι δημοτικές εκλογές;

Πλησιάζει η «μέρα κρίσης» στη Θράκη! Πότε θα γίνουν οι δημοτικές εκλογές;

Νέες αλλαγές φέρνει το νέο σύστημα των εκλογών της αυτοδιοίκησης, υπό τον τίτλο «Κλεισθένης Ι».

Οι δήμαρχοι θα εκλέγονται απ’ ευθείας όπως και τώρα από τον λαό. Θα υπάρχουν δύο γύροι σε περίπτωση που δεν λάβει κάποιος υποψήφιος πάνω από 50% στον πρώτο γύρο. Οι παρατάξεις θα «βγάζουν» αριθμό δημοτικών συμβούλων αντίστοιχο των ποσοστών τους από την πρώτη Κυριακή. Τη δεύτερη Κυριακή θα κρίνονται μόνο οι επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών.

Αυτές είναι οι αλλαγές που προβλέπονται στο νέο σύστημα. Ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στον ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο», και συμπλήρωσε επεξηγηματικά: «Ανεξάρτητα τι είχαν πάρει στον πρώτο γύρο (σ.σ. οι υποψήφιοι δήμαρχοι), που μπορεί να ήταν και 18% ή 25% σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, αν στο δεύτερο έπαιρναν 50%+1 των ψήφων, θα έπαιρναν το 60% του δημοτικού συμβουλίου. Το αντίστοιχο στις βουλευτικές εκλογές θα σήμαινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα θα είχε 180 έδρες χωρίς τους ΑΝΕΛ».

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι «το νέο πλαίσιο θα ισχύσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019», οι οποίες μάλιστα θα διενεργηθούν τον Οκτώβριο του έτους (13/10 ο πρώτος γύρος και 20/10 ο δεύτερος γύρος). Στόχος της μετάθεσης της ημερομηνίας (σ.σ. από τον Μάιο του ΄19), όπως επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης, είναι η αποσυσχέτιση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές που θα γίνουν τον Μάιο του 2019.

Καθώς πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές άρχισαν και οι αυτοδιοικητικοί τις «εμφανίσε»ις τους. Αρκετοί αυτοδιοικητικοί άρχισαν να δημοσιεύουν από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις επαφές τους, ενώ άρχισαν να πληθαίνουν οι επισκέψεις τους στα χωριά.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et