Ξεκίνησαν να πέφτουν τα νέα αυστηρά πρόστιμα του ΚΟΚ στην Κομοτηνή - Azınlıkça
Ειδήσεις

Ξεκίνησαν να πέφτουν τα νέα αυστηρά πρόστιμα του ΚΟΚ στην Κομοτηνή

Ξεκίνησαν να πέφτουν τα νέα αυστηρά πρόστιμα του ΚΟΚ στην Κομοτηνή

Πρεμιέρα είχαμε για τα νέα αυστηρά πρόστιμα του ΚΟΚ στην Κομοτηνή, με παρανομούντες να έχουν ήδη τιμωρηθεί με αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας και επιτόπου αφαίρεση άδειας οδήγησης για συγκεκριμένες παραβάσεις.

Οι τροχαίες παραβάσεις στο νέο ΚΟΚ κατατάσσονται ανάλογα με την επικινδυνότητά τους για τη ζωή, την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των χρηστών του οδικού δικτύου, την υποχρέωση για ιδιαίτερη μέριμνα και προστασία για τα άτομα με αναπηρία, την πρόληψη της πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και τις επιπτώσεις της παράβασης στην οδική ασφάλεια.

Οι παραβάσεις αλλά και τα νέα πρόστιμα που προβλέπει ο Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) είναι σε ισχύ επίσημα από την 31η Μαρτίου 2018, όπως σημειώνει ο Χρόνος, όμως αρκετοί συμπολίτες μας δεν έχουν ενημερωθεί για το περιεχόμενο αυτών. Γι’ αυτό τα συνεργεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης στο πλαίσιο της διενέργειας ελέγχων, ενημερώνουν παράλληλα τους οδηγούς για τον νέο ΚΟΚ, ώστε να μην βρεθούν προ εκπλήξεως. 

Οι παραβάσεις κατατάσσονται με το νέο ΚΟΚ σε: α) χαμηλής επικινδυνότητας (Ε1), με πρόστιμα έως 100 ευρώ, β) μεσαίας επικινδυνότητας (Ε2), με πρόστιμα από 101 έως και 300 ευρώ, γ) υψηλής επικινδυνότητας (Ε3), με πρόστιμα από 301 έως και 600 ευρώ.

Επιπλέον, ανεξάρτητα της κατηγορίας επικινδυνότητας, οι παραβάσεις μπορεί να κατατάσσονται και στις εξής κατηγορίες: α) πολύ υψηλής συχνότητας πρόκλησης ατυχημάτων (Σ1), β) αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς (Σ2).

Άμεσα εφαρμόζονται οι ποινές για χρήση κινητού στην οδήγηση, οδήγηση στη ΛΕΑ, ράμπες αναπήρων. Από τη στιγμή που έγινε η δημοσίευση στο ΦΕΚ του νέου ΚΟΚ εφαρμόζονται άμεσα οι εξής ποινές:

Οι οδηγοί οχημάτων που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο εν κινήσει χωρίς ακουστικά ασύρματης επικοινωνίας ή χωρίς να είναι αυτό τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από το βεβαιούντα την παράβαση, για 60 ημέρες.

Οι οδηγοί οχημάτων που παρεμποδίζουν ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία ή σταθμεύουν σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από το βεβαιούντα την παράβαση, για 60 ημέρες.

Οι οδηγοί πάσης φύσεως οχημάτων που απορρίπτουν εκτός του οχήματός τους αντικείμενα ή ουσίες που ρυπαίνουν ή που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά ή ατύχημα, όπως τσιγάρα, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από το βεβαιούντα την παράβαση, για 60 ημέρες.

Οι οδηγοί που παραβιάζουν τις διατάξεις για τη χρήση ζώνης ασφαλείας ή προστατευτικού κράνους τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από το βεβαιούντα την παράβαση, για 60 ημέρες.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Κώδικα (παρ. 5, άρθ. 28) και έως την έκδοση των απαιτούμενων ΚΥΑ, όλα τα διοικητικά πρόστιμα (αρμοδιότητας Δημοτικής Αστυνομίας) μειώνονται κατά το ήμισυ.

Επιπρόσθετα, καταργείται το δικαίωμα έκπτωσης του προστίμου κατά το ήμισυ, σε περίπτωση καταβολής του απαιτούμενου χρηματικού ποσού εντός 10ημέρου (παρ. 7, άρθ. 28).

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et