Δεν είναι αθώα η αφρικανική σκόνη που έπεσε στη Θράκη - Azınlıkça
Ειδήσεις

Δεν είναι αθώα η αφρικανική σκόνη που έπεσε στη Θράκη

Δεν είναι αθώα η αφρικανική σκόνη που έπεσε στη Θράκη

Στα χαρακτηριστικά του άστατου καιρού το Σαββατοκύριακο περιλαμβανόταν και η έντονη αφρικανική σκόνη, βλέπε λάσπη έπειτα από την βροχή, σε όλη τη χώρα.

Το φαινόμενο της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης είναι περιοδικό και καθόλου σπάνιο στην Ελλάδα, με πρώτο και πιο βασικό αποδέκτη την Κρήτη, αλλά και όλες τις περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης δεν είναι νέο στην ελληνική πραγματικότητα. Ωστόσο, παρατηρείται αύξηση βλαβερών μικροσωματιδίων από την Αφρική στη χώρα μας.

Τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα

Τα aerosols ή αιωρούμενα σωματίδια είναι μικροσκοπικά σωματίδια που παίζουν σημαντικό ρόλο, τόσο στην ανθρώπινη υγεία καθώς μπορούν να εισέλθουν στο αναπνευστικό σύστημα και να προξενήσουν σημαντικές βλάβες, όσο και στο κλίμα καθώς επηρεάζουν τόσο τον σχηματισμό σύννεφων όσο και την θερμοκρασία της γης.

Πιο συγκεκριμένα σε έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, εντοπίστηκε μια λίστα από επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στην αφρικανική σκόνη. Η σκόνη που ταξιδεύει από την Αφρική μεταφέρει στη χώρα μας βαρέα μέταλλα, όπως είναι ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο, σε ιδιαίτερα υψηλές περιεκτικότητες.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.