Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ! Πονοκέφαλος οι φιλοξενούμενοι - Azınlıkça
Ειδήσεις

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ! Πονοκέφαλος οι φιλοξενούμενοι

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ! Πονοκέφαλος οι φιλοξενούμενοι

Από τις 15 Φεβρουαρίου 2018 ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το νέο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ. Την 1η Φεβρουαρίου δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση για το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), με την οποία αλλάζουν οι κατηγορίες δικαιούχων και τα κριτήρια ένταξης στο ΚΟΤ.

Για ακόμη μια φορά ο όρος «φιλοξενούμενος» θα προκαλέσει αντιδράσεις. Στις 15 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι αιτήσεις στην ΗΔΙΚΑ για το νέο Κοινωνικό Τιμολόγιο ρεύματος της ΔΕΗ και ήδη έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση που καθορίζει ότι στα εισοδήματα που θα υπολογιστούν ώστε να ενταχθεί ένα νοικοκυριό στις ευεργετικές εκπτώσεις του Κοινωνικού Τιμολογίου, ενώ θα προσμετρηθούν και αυτά των φιλοξενούμενων αφού θα υπολογιστούν ανά νοικοκυριό όπως στο Κοινωνικό Μέρισμα.

Για την ένταξη στο νέο ΚΟΤ, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση από τις 15 Φεβρουαρίου 2018 στον ιστότοπο της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. (www.idika.gr). Αίτηση για ένταξη στο νέο ΚΟΤ πρέπει να υποβάλουν στον ιστότοπο της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και όσοι είναι ήδη δικαιούχοι του ΚΟΤ.

Όπως ορίζει η υπουργική απόφαση σε περίπτωση νοικοκυριού που απαρτίζεται και από φιλοξενούμενα μέλη, η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστι­κά από τον/την υπόχρεο ή τον/τη σύζυγο του υπόχρε­ου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της φιλοξενούσας μονάδας, για το σύνολο των μελών του νοικοκυριού. Σε αυτήν την περίπτωση, κατά την επε­ξεργασία της αίτησης, θα ζητηθεί η συναίνεση των φιλο­ξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους TAXISnet για αναζήτηση των στοιχείων που δηλώνονται από τους αρμόδιους φορείς. Η υποβολή δήλωσης φορολογίας ει­σοδήματος από όλα τα μέλη του νοικοκυριού που έχουν τέτοια υποχρέωση και η συναίνεση όλων των φιλοξενού­μενων ενηλίκων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης.

Τα παραπάνω ουσιαστικά θα είναι ο λόγος που πολλά νοικοκυριά θα βρεθούν εκτός κοινωνικού τιμολογίου αφού στο πρότερο καθεστώς δεν υπολογιζόντουσαν τα εισοδήματα των φιλοξενούμενων μελών..

02092018 07b

Για νοικοκυριό που στη σύνθεση του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω τα παραπάνω εισοδηματικά όρια αυξά­νονται κατά οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ.

Για νοικοκυριό που στη σύνθεση του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήρι­ξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα παραπάνω εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.

Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται το ποσό των 4.500 ευρώ και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος το ποσό των 2.250 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 31.500 ευρώ ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού. Το ανώτατο όριο του παραπάνω εδαφίου αυξάνεται κατά 8.000 ευρώ για νοικοκυριό που στη σύν­θεση του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω και κατά 15.000 ευρώ για νοικοκυριό που στη σύνθεση του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστή­ριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.

Περιουσιακά κριτήρια

Η ακίνητη περιουσία για να ενταχθεί κανείς στο νέο ΚΟΤ, που κατέχει ο αιτών/ούσα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, δεν θα πρέπει να είναι συνολικής φορολογη­τέας αξίας, με βάση τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ1Α.) που προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου, πάνω από 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοι­κοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως ανώτατο όριο 180.000 ευρώ.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et