Οι ΑμεΑ πρέπει να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους - Azınlıkça
Ειδήσεις

Οι ΑμεΑ πρέπει να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους

Πρέπει όλοι να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας

Το αναπηρικό κίνημα έχει καταφέρει πολλά τα τελευταία χρόνια, ιδίως στην Κομοτηνή η οποία θεωρείται ως μία από τις πιο προσβάσιμες πόλεις της Ελλάδας.

Η προσβασιμότητα όμως δεν είναι κάτι δεδομένο σε άλλους δήμους της Ροδόπης. Παράλληλα, τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν, πέραν της προσβασιμότητας, και άλλα δικαιώματά τους.

Στο πλαίσιο της καλύτερης δυνατής ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης των ΑμεΑ της Ροδόπης, το σωματείο ΑμεΑ Ροδόπης ξεκίνησε έναν κύκλο επαφών σε άλλους δήμους, πλην της Κομοτηνής. Έτσι, το μεσημέρι της Πέμπτης 25 Ιανουαρίου βρέθηκε στη δημοτική κοινότητα Φιλύρας, ενώ χτες τα μέλη του βρίσκονταν στα Αρριανά. Κοινός σκοπός των επισκέψεων είναι η ενημέρωση των ανθρώπων για τη δράση του σωματείου, η κατάδειξη προβλημάτων προς επίλυση, αλλά και η δημιουργία πυρήνων διεκδίκησης κι εκτός Κομοτηνής.

“Αναλάβαμε να κάνουμε μία εξόρμηση και σε άλλους δήμους εκτός της Κομοτηνής, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Εμείς δεν ερχόμαστε ακριβώς για να τα λύσουμε, ερχόμαστε για να δείξουμε στα άτομα με αναπηρία ότι πρέπει να δείχνουμε τα προβλήματα και να διεκδικούμε λύσεις. Στο σωματείο αγκαλιάζουμε όλες τις αναπηρίες, φανερές και κρυφές”, μας ενημερώνει σχετικά ο πρόεδρος του σωματείου Τρύφωνας Καρούντζος.

ΑΚΟΜΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΒΟΣ ΑΠΟ ΑΜΕΑ

Ακόμη υπάρχει φόβος, από τους ανθρώπους με αναπηρία, καθώς πολλοί ακόμη και σήμερα βιώνουν την κοινωνική αποστασιοποίηση και ζουν στο περιθώριο, ειδικά στους μικρότερους επαρχιακούς δήμους.

Στον χώρο συναντάμε και τον Χαλήλ Σιακήρ, οργανωτικό γραμματέα του σωματείου και μόνιμο κάτοικο Φιλύρας, που συμμετείχε ενεργά στην πρωτοβουλία ενημέρωσης στο δήμο Αρριανών. Ο ίδιος αναδεικνύει πως ακόμη υπάρχει φόβος: “Ήρθαμε εδώ για να μιλήσουμε για τα θέματα των ΑμεΑ. Οι άνθρωποι στα χωριά δεν θέλουν να προβάλουν την αναπηρία τους προς τα έξω, αντίθετα θέλουν να την κρύβουν. Εμείς τους λέμε ότι πρέπει να βγαίνουν έξω και να λένε ότι είναι ανάπηροι: Αυτό δεν είναι ντροπή. Πρέπει όλοι να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας”.

Στην άλλη πλευρά, δηλαδή μαζί με όσους ήρθαν να γνωρίσουν το σωματείο και τους ανθρώπους του για πρώτη φορά, ο Μουσταφά Γιουσούφ μας λέει συνοπτικά την ιστορία του και το μικρό του αίτημα αναφορικά με μειώσεις στο τιμολόγιο του νερού. “Έκανα εγχείρηση μπαί μπας στην καρδιά μου το 2009 κι έχω 74% αναπηρία. Γι’ αυτό και δε μπορώ να δουλέψω. Όμως, πληρώνω κανονικά όλους τους φόρους, και ΔΕΗ και νερό. Εμείς ζητάμε κάποια μείωση στο νερό από τον δήμαρχο”, μας λέει.

Με πληροφορίες από τον Χρόνο

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et