Πόσες επιχειρήσεις έκλεισαν το 2017 στη Ροδόπη λόγω κρίσης; - Azınlıkça
Ειδήσεις

Πόσες επιχειρήσεις έκλεισαν το 2017 στη Ροδόπη λόγω κρίσης;

Πόσες επιχειρήσεις έκλεισαν το 2017 στη Ροδόπη λόγω κρίσης;

Με λουκέτα αλλά και νέες προσπάθειες, μας αποχαιρετά και το 2017.

Σε ένα ακόμη έτος κρίσης, πολλές δεκάδες ακόμη επιχειρήσεις δεν άντεξαν κι αναγκάστηκαν να τερματίσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. 

 Σε μία προσπάθεια καταγραφής των “νέων” κλειστών επιχειρήσεων του 2017 σε όλη τη Ροδόπης, ο Χρόνος βγάζει συμπεράσματα για το επιχειρείν στη Ροδόπη. Αναφορικά με καθαυτούς τους αριθμούς 196 είναι οι διαγραφές από το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, 17 από το Εμπορικό και Βιομηχανικό, αν και η κατάσταση δεν καταγράφεται σωστά με αυτό το στατιστικό. Στην αντίπερα όχθη, οι εγγραφές στο ΕΒΕΡ είναι 196, επομένως φαινομενικά έχουμε ουδέτερο ισοζύγιο, ενώ οι εγγραφές στο ΕΒΕ είναι 44, άρα σε πρώτη εικόνα έχουμε θετικό ισοζύγιο και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. 

Επομένως, σε πρώτη ανάγνωση η κατάσταση δεν παρουσιάζεται αρνητική. Όμως, οι αριθμοί απέχουν της πραγματικότητας, κυρίως για δύο λόγους:

Πρώτον, οι διαγραφές κανονικά είναι αρκετά περισσότερες, δηλαδή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περί του 20% παραπάνω, μπορεί κι ακόμη περισσότερες. Ο λόγος είναι πως υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που χρωστούν χρήματα τόσα …που δε μπορούν ούτε να κλείσουν! Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι δεκάδες επιχειρήσεις, που ιδρύθηκαν όχι μόνο πέρσι αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, έχουν κλείσει ουσιαστικά, ενώ παραμένουν ανοιχτές στα χαρτιά λόγω οφειλών. Πρόκειται κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με οφειλές προς ταμεία και δημόσιο, με ιδιοκτήτες οι οποίοι είναι άνεργοι, ανασφάλιστοι, νέοι για σύνταξη, αλλά γερασμένοι για να βρουν εργασία. 

Δεύτερον, υπάρχουν επιχειρηματίες που δεν εγγράφονται στα επιμελητήρια, μιας που η εγγραφή πλέον είναι προαιρετική. Επομένως, υπάρχουν επιχειρήσεις που γυρνούν την πλάτη τους στα επιμελητήρια, θεωρώντας τα ως ένα επιπρόσθετο οικονομικό βάρος και, άρα, ποτέ δεν εγγράφονται. 

Συνεπώς, τα στοιχεία που αντλούνται από τα επιμελητήρια, μολονότι αποτελούν ένδειξη του τι συμβαίνει στην περιοχή, δεν αποτελούν και “καθρέπτη” του επιχειρείν στη Ροδόπη. – Χρόνος

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.