Τσίπρας: Έχουμε την πρόθεση να αλλάξουμε τον τρόπο εκλογής του μουφτή - Azınlıkça
Ειδήσεις

Τσίπρας: Έχουμε την πρόθεση να αλλάξουμε τον τρόπο εκλογής του μουφτή

 Τσίπρας: Έχουμε την πρόθεση να αλλάξουμε τον τρόπο εκλογής του μουφτή

Σε επιβεβαίωση των κυβερνητικών προθέσεων για την αλλαγή του τρόπου εκλογής του μουφτή στη Δυτική Θράκη, προχώρησε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, δηλώνοντας καταρχήν ότι η κατάσταση αυτή δεν τιμά την Ελλάδα.

Αυτή η συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό στο εσωτερικό της Κυβέρνησης και θα συνεχιστεί, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις σχετικές δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Ο κ. Τσίπρας ωστόσο, επιχείρησε να αποσυνδέσει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες από το αίτημα που διατύπωσε δημόσια κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν περί αιρετού μουφτή, τονίζοντας πως πρόκειται “περι αντικειμενικής ανάγκης” και δεν αφορά τον τούρκο πρόεδρο.

“Από κει και πέρα, η συζήτηση που αφορά το πώς θα μπορέσουμε να αμβλύνουμε υπαρκτές αντιθέσεις στο χώρο της μειονότητας, που έχουν να κάνουν με το ότι ένα μεγάλο τμήμα της δεν αναγνωρίζει τον επίσημο θρησκευτικό ηγέτη που αναγνωρίζει η ελληνική Πολιτεία, αυτή είναι μία συζήτηση που πρέπει να την κάνουμε. Πρέπει να την κάνουμε, διότι ούτε την ελληνική Πολιτεία τιμά αυτό ούτε βεβαίως τη μειονότητα, τη μουσουλμανική μειονότητα, την κάνει να αισθάνεται άνετα μια τέτοια πραγματικότητα. Θα θέλαμε λοιπόν να φθάσουμε στο σημείο εκείνο όπου – και δε θα γίνει αύριο αυτό, αλλά σε ένα βάθος χρόνου – αυτούς που θα αναγνωρίζει ως θρησκευτικούς ηγέτες η ελληνική Πολιτεία δε θα τους αμφισβητεί η μειονότητα ή μέρος της μειονότητας.” δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς από πλευράς του, δήλωσε “παρών” στη σχετική συζήτηση,  καθώς ερωτηθείς σχετικά από τον ΣΚΑΙ, είπε πως η κυβέρνηση δεν συζητά το θέμα εκλογής μουφτή στη Θράκη με την Τουρκία.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et