Γαβρόγλου: Μετά τη Σαρία το επόμενο βήμα είναι οι Μουφτείες - Azınlıkça
Ειδήσεις

Γαβρόγλου: Μετά τη Σαρία το επόμενο βήμα είναι οι Μουφτείες

Γαβρόγλου: Μετά τη Σαρία το επόμενο βήμα είναι οι Μουφτείες

Ως ένα «βήμα εκσυγχρονισμού, που είχε αργήσει εδώ και πολλές δεκαετίες, στην κατεύθυνση της περαιτέρω αναγνώρισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων των μουσουλμάνων συμπολιτών μας», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της Σαρία ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Προανήγγειλε και συνέχεια λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το προαιρετικό -το οποίο δεν έγινε επί τόσες δεκαετίες- είναι το πρώτο βήμα ενός συνόλου βημάτων. Το επόμενο, προφανώς, θα έχει σχέση με την πλήρη ορθολογικοποίηση των Μουφτειών. Θέλει προσοχή και θέλει συναινέσεις. Και το πρώτο βήμα είναι μια εξαιρετική προϋπόθεση για να προετοιμαστούμε άμεσα για το δεύτερο».

«Η αντιστροφή του σημερινού καθεστώτος έχει μια σημαντική διαφορά καθώς καταργείται η υποχρεωτικότητα και δίνεται στα μέλη της μειονότητας μια ακόμα δυνατότητα επιλογής», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα όποιοι έχουν τελέσει θρησκευτικό γάμο υποχρεωτικά απευθύνονται για τις κληρονομικές ή οικογενειακές διαφορές τους στον Μουφτή για την εφαρμογή της Σαρία. Με το νομοσχέδιο, όλα τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας –είτε έχουν τελέσει θρησκευτικό είτε πολιτικό γάμο- θα λύνουν τις διαφορές τους στα αστικά δικαστήρια εκτός εάν και οι δύο συμφωνούν να απευθυνθούν στον Μουφτή.

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Γαβρόγλου παρουσίασε στοιχεία από τα Ληξιαρχεία της Ροδόπης, της Ξάνθης και του Έβρου, σύμφωνα με τα οποία τα τελευταία τρία χρόνια έχουν τελεστεί 2.207 γάμοι. Από αυτούς, 1.524 είναι θρησκευτικοί και 683 είναι πολιτικοί. «Οι θρησκευτικοί γάμοι είναι το 70% του συνόλου. Καλώ, λοιπόν, όσους λένε ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να καταργηθεί η Σαρία, να ερμηνεύσουν αν σε αυτή την πραγματικότητα η κατάργησής της δεν θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει η ρύθμιση που προτείνουμε εμείς», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Είναι σεβασμός στη μειονότητα να προχωρήσουμε στον προαιρετικό χαρακτήρα της Σαρία, διότι τα προβλήματα σεβασμού στη μειονότητα δεν λύνονται ούτε με μαγκιές, ούτε με τους τρόπους που λύνονται άλλα προβλήματα για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Τα θέματα ταυτότητας είναι πολύ σοβαρά. Είναι θέματα που έχουν τις ιστορικές καταβολές τους, είναι ζητήματα που αναπαράγονται με πολύ περίπλοκους τρόπους, ο οποίοι δεν ισχύουν για τον υπόλοιπο πληθυσμό, και θέλει πάρα πολύ προσεκτικά βήματα».

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et