Ημερίδα με θέμα το μέλι στην Κομοτηνή - Azınlıkça
Ειδήσεις

Ημερίδα με θέμα το μέλι στην Κομοτηνή

Ημερίδα με θέμα το μέλι στην Κομοτηνή

Αρκετά σοφότεροι έγιναν όσοι παρακολούθησαν το απόγευμα της Παρασκευής 1 Δεκεμβρίου την  ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ροδόπης «το Κεντρί» σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Ροδόπης και με κεντρικό θεματικό άξονα τα προϊόντα της μέλισσας.

Η εκδήλωση δεν περιορίστηκε στο μέλι, που είναι το γνωστότερο παράγωγο της μέλισσας, όμως όχι το μοναδικό. Εκεί ακούστηκαν χρήσιμες πληροφορίες για την γύρη, την πρόπολη, τον βασιλικό πολτό, το δηλητήριο της μέλισσας, αλλά και χρήσιμες συμβουλές για το πώς αυτά τα προϊόντα μπορούν να γίνουν προσιτά στο καταναλωτικό κοινό. 

«Το πρώτο βήμα ενός παραγωγού είναι να κάνει το προϊόν του γνωστό στον καταναλωτή», παρατήρησε μεταξύ άλλων  η Χρύσα Τανανάκη που ήταν μία από τις δύο ομιλήτριες της εκδήλωσης και έχει την ιδιότητα της επίκουρης καθηγήτριας του Α.Π.Θ. και είναι επικεφαλής του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας & Σηροτροφίας Α.Π.Θ. 

Η κα Τανανάκη στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη συλλογικής οργάνωσης και του κλάδου της μελισσοκομίας λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η νοοτροπία του Έλληνα δεν είναι τόσο πολύ στο να συνεργάζεται, αλλά θα πρέπει όμως να δουλέψει κατά ομάδες – είτε αυτό ονομάζεται σύλλογος, είτε συνεταιρισμός, είτε οτιδήποτε άλλο».  
Η κατά ομάδες εργασία μπορεί κατά την άποψη της κας Τανανάκη να ξεκλειδώσει ευκολότερα τις αγορές του εξωτερικού, οι οποίες απαιτούν σταθερότητα στην ποσότητα του εξαγώγιμου προϊόντος, κάτι που οι μεμονωμένοι παραγωγοί δεν μπορούν να πετύχουν. 

Χαρακτηριστικά, είπε η κα Τανανάκη: «Αν ανοίξει μία αγορά και απορροφήσει δέκα τόνους μελιού για παράδειγμα, αυτό σημαίνει ότι την ίδια ποσότητα θα θέλει και του χρόνου και του παραχρόνου και ούτω καθεξής». 

Επιπλέον η καθηγήτρια αναφέρθηκε και στην χλωρίδα της Ροδόπης, για να πει ότι εξαιτίας της ποικιλομορφίας της μπορεί να δώσει πολύ ποιοτικό μέλι. Μάλιστα, για το Ροδοπίτικο μέλι επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να το βλέπουμε μόνο ως τρόφιμο». Η κα Τανανάκη εξήγησε ότι «το μέλι έχει πολλές δράσεις και όσο πιο φυσικό και ανεπεξέργαστο είναι, τόσα περισσότερα πράγματα μπορεί να μας προσφέρει». 

Προέτρεψε δε τους καταναλωτές να εμπιστεύονται τους παραγωγούς είτε είναι μεμονωμένοι, είτε οργανωμένοι σε συλλόγους και συνεταιρισμούς και να αποφεύγουν τα ράφια του σούπερμαρκετ εφόσον πρόκειται να αγοράσουν μέλι ή άλλο παράγωγο της μέλισσας. Κι αυτό γιατί τα τυποποιημένα μέλια και ειδικά αυτά που πωλούνται σε χαμηλή τιμή, συνήθως είναι «ύποπτα» ως προς την ποιότητα τους. 

Τέλος η κα Τανανάκη παρατήρησε τη στροφή των παραγωγών προς τη συλλογικότητα καθώς επίσης και ότι οι παραγωγοί πλέον εξάγουν πολλά περισσότερα παράγωγα από τη μέλισσα ακριβώς επειδή το καταναλωτικό κοινό είναι περισσότερο ενημερωμένο και ζητά περισσότερα πράγματα. 

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.