Μπορεί στις 7 Δεκεμβρίου να γίνει η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα - Azınlıkça
Ειδήσεις

Μπορεί στις 7 Δεκεμβρίου να γίνει η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα

Μπορεί στις 7 Δεκεμβρίου να γίνει η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, πλην όμως μέχρι στιγμής, η ακριβής ημερομηνία και το πρόγραμμα του τούρκου Προέδρου παραμένουν υπό τελική διαμόρφωση.

Θεωρείται πάντως σχεδόν βέβαιο ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα έρθει στην Αθήνα την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου και θα παραμείνει στη χώρα μας για ένα 48ωρο, με όλες τις ενδείξεις να δηλώνουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφτεί και τη Θράκη.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα ποντάρει πολλά σε αυτή την επίσκεψη, που θα είναι η πρώτη, μετά από 65 χρόνια, Τούρκου αρχηγού κράτους στη χώρα μας. Οι σχέσεις των δυο πλευρών έχουν κλονιστεί μετά από τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2016 έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν και την διαφυγή τούρκων αξιωματικών στην Ελλάδα, ενώ δεν βοήθησαν ούτε η αποτυχία στη διάσκεψη του Κυπριακού, ούτε βεβαίως οι παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών που έχουν πολλαπλασιαστεί την τελευταία διετία.

Σε συμβολικό επίπεδο, η επίσκεψη Ερντογάν θα επιδιώξει την επανέναρξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί για το Φεβρουάριο η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δυο πλευρών στη Θεσσαλονίκη, ενάμισι περίπου χρόνο μετά την τελευταία συνεδρίαση στη Σμύρνη. Η ελληνική πλευρά θεωρεί σχεδόν βέβαιο το ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα κάνει αναφορές στα θέματα των οκτώ αξιωματικών, στους οποίους η ελληνική πολιτεία έχει χορηγήσει άσυλο, ενώ τα θέματα που αναμένεται να συζητήσουν και να ανακοινώσουν οι δυο πλευρές αφορούν την αύξηση του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών στα  10 δις δολάρια, την έναρξη ακτοπλοϊκών δρομολογίων μεταξύ Σμύρνης – Θεσσαλονίκης, τη σιδηροδρομική διασύνδεση Κωνσταντινούπολης – Θεσσαλονίκης, την αύξηση των αεροπορικών διασυνδέσεων μεταξύ των δυο χωρών αλλά και τα εκπαιδευτικά και θρησκευτικά ζητήματα των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης και των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα μεταβεί στη Δυτική Θράκη, θεωρεί πάντως ότι η παρουσία του θα είναι πιο διακριτική από την πρόσφατη επίσκεψη Τσαβούσογλου τον προηγούμενο μήνα, ενώ βλέπει θετικά σημάδια στη μείωση ή το μηδενισμό των παραβιάσεων τουρκικών αεροσκαφών τις τελευταίες δυο μέρες, που είναι κρίσιμες ώστε να καταλήξουν οι δυο πλευρές στην οριστική ατζέντα των συναντήσεων του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.  – reader.gr

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.