Παρέμβαση Τσίπρα: Δικαίωμα σύνταξης διαθήκης στη Μειονότητα της Θράκης! - Azınlıkça
Ειδήσεις

Παρέμβαση Τσίπρα: Δικαίωμα σύνταξης διαθήκης στη Μειονότητα της Θράκης!

Παρέμβαση Τσίπρα: Δικαίωμα σύνταξης διαθήκης στη Μειονότητα της Θράκης!

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κομοτηνή, στα πλαίσια του 6ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για τα θέματα που αφορούν τη Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης.

«Η ισονομία και ισοπολιτεία είναι μέρος του σχεδιασμού μας για τη δίκαιη ανάπτυξη» σημείωσε ο Πρωθυπουργός για να συνεχίσει:

«Θέλω να αναφερθώ σε ένα ειδικό θέμα που αφορά τους Έλληνες πολίτες που ανήκουν στη Μουσουλμανική Μειονότητα. Στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη δημόσια παιδεία. Στο πλαίσιο αυτό μεταξύ άλλων προβαίνουμε σε κινήσεις ώστε τα δημόσια νηπιαγωγεία να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών της Μειονότητας. Παράλληλα ωστόσο οφείλουμε να εξασφαλίζουμε αξιοπρεπείς συνθήκες για τα παιδιά που πηγαίνουν στα Μειονοτικά σχολεία, όπως για παράδειγμα στο Μειονοτικό Γυμνάσιο Ξάνθης».

Στη συνέχεια ο Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα του δικαιώματος σύνταξης διαθήκης των μελών της μειονότητας σημειώνοντας τα εξής:

«Σήμερα οι Έλληνες πολίτες μέλη της Μουσουλμανικής Μειονότητας δεν έχουν το δικαίωμα να πάνε στα αστικά δικαστήρια για θέματα προσωπικού και κληρονομικού δικαίου. Γνωρίζετε όλοι τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου οι οποίες αναφέρουν ότι τα μέλη της Μουσουλμανικής Μειονότητας για τις κληρονομικές τους υποθέσεις δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν διαθήκες όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες πολίτες. Εμείς σήμερα αποφασίσαμε αυτήν την πραγματικότητα να την αλλάξουμε. Και να σπάσουμε τα δεσμά του παρελθόντος, να ανοίξουμε τον δρόμο του μέλλοντος καταργώντας την υποχρέωση και δίνοντας το δικαίωμα της επιλογής».

Νομοθετική Ρύθμιση με 5 στόχους

«Μέσα στις επόμενες ημέρες θα καταθέσουμε νομοθετική ρύθμιση στη βουλή, η οποία θα υπηρετήσει τους ακόλουθους 5 στόχους:

– Θα καθιστά ρητά και σαφώς τη δικαιοδοσία του Μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση να συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Αν δε συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι η υπόθεση θα υπάγεται υποχρεωτικά στα αστικά δικαστήρια.

– Θα ορίζει σαφώς για πρώτη φορά ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν το τεκμήριο της δικαιοδοσίας.

– Θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο Μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητες μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων

– Θα διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της Μειονότητας καθορίζονται από τον Αστικό Κώδικα και όχι από τον Ισλαμικό Νόμο. Εκτός αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο. Βεβαίως οποιαδήποτε στιγμή θελήσει θα μπορεί να αλλάξει τη δήλωση του. Ή απλώς να συντάξει μια διαθήκη κατά τον Αστικό Κώδικα οπότε και μόνο αυτή θα ισχύει.

– Θα διασφαλίζει ότι όλες οι δημόσιες διαθήκες που έχουν συνταχτεί μέχρι σήμερα είναι ισχυρές και εφαρμόζονται» σημείωσε ο Πρωθυπουργός από την Κομοτηνή.

Τέλος ο Πρωθυπουργός είπε «Σας καταθέτω τις προτάσεις μας αλλά και τις δεσμεύσεις μας στους πολίτες. Φυσικά είμαστε ανοιχτεί στις παρατηρήσεις, σε ιδέες, σε απόψεις, θα κάνουμε διάλογο για να βελτιωθεί η πρόταση που θα καταθέσουμε και από αύριο υπό τον συντονισμό του Υπ. Παιδείας θα αρχίσει η σχετική διαβούλευση. Μπορεί κάποιοι να σκέφτονται ότι οι αλλαγές αυτές αφορούν του Μουσουλμάνους συμπολίτες μας αλλά εγώ θα έλεγα ότι οι αλλαγές που επιδιώκουμε μας αφορούν όλους. Γιατί είναι αξιακού χαρακτήρα και δίνουν τη δυνατότητα οι αξιακοί κώδικες και της πλειονότητας και της μειονότητας να βρουν ακόμα περισσότερα κοινά στοιχεία. Κάθε κοινό στοιχείο που προσθέτουμε σε όσα μας ενώνουν κάνει ακόμα πιο ισχυρή την κοινωνική συνοχή, τους δεσμούς μας»   

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et