Başbakan Tsipras soruna el attı: Batı Trakya’da azınlığa noterde vasiyet hakkı geliyor! - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Başbakan Tsipras soruna el attı: Batı Trakya’da azınlığa noterde vasiyet hakkı geliyor!

Başbakan Tsipras soruna el attı: Batı Trakya’da azınlığa noterde vasiyet hakkı geliyor!

Başbakan Aleksis Tsipras Doğu Makedonya-Trakya Eyaleti Kalkınma Çalıştayı çerçevesinde Gümülcine’de (Komotini) yaptığı konuşmada hükümetin Batı Trakya’da azınlığı ilgilendiren konularda atacağı adımlardan bahsetti.

Azınlıkça’nın haberine göre “Yasalar önünde eşitlik ve eşit vatandaşlık, adil kalkınma planlamamızın bir parçasıdır” ifadeleriyle konuşmasının azınlık ile ilgili bölümüne başlayan Başbakan Aleksis Tsipras ilk olarak eğitim konusuna değindi.

AZINLIK EĞİTİMİ – DEVLET EĞİTİMİ

Tsipras konuşmasında “Müslüman Azınlık üyesi Yunan vatandaşlarını ilgilendiren özel bir konuya değinmek istiyorum. Devlet eğitimini destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz. Bu çerçevede devlet anaokullarının azınlık üyesi çocukların özel ihtiyaçlarına karşılık verebilecek durumda olmasını sağlayacak adımlar atıyoruz. Buna paralel olarak ise İskeçe Azınlık Ortaokulu gibi azınlık okullarına giden çocuklara da iyi koşullar sağlamalıyız” dedi.

AZINLIĞA VASİYET HAKKI GELİYOR!

Hatırlanacağı üzere noterde yaptıkları vasiyetnameye rağmen eşinin akrabalarının mal paylaşımında İslam aile Hukuku talebi üzerine miras hakkından olan Hatice Molla Sali sonunda davayı AİHM’e taşımıştı.

Konuşmasının devamında konuyla ilgili olarak azınlık üyelerinin noterde vasiyetname yaptırma ve vasiyet bırakma hakkına değinen Başbakan Tsipras şöyle konuştu:

“Bugün için Müslüman azınlık üyesi Yunan vatandaşları kişisel ve miras konularında medeni devlet mahkemelerine gitme hakkına sahip değiller. Hepiniz biliyorsunuz ki Yargıtay (Arios Pagos) kararları Müslüman azınlık üyelerinin miras davalarında diğer Yunan vatandaşları gibi vasiyet bırakma hakkına sahip olmadığını belirtiyor. Biz bugün bu realiteyi değiştirmeye karar verdik. Geçmişin bağlarını kırmaya, geleceğin yolunu açmaya ve zorunluluğu lağvederek seçme hakkını tanımaya karar verdik.”

YASAL DÜZENLEME GELİYOR

Başbakan Aleksis Tsipras bu bağlamda önümüzdeki günlerde Parlamentoya 5 hedefi olan bir yasal düzenleme getireceklerini dile getirerek, yasal düzenlemenin hedeflerini şöyle sıraladı:

– Tüm tarafların kabul etmesi durumunda, açık ve net olarak Müftünün yetkisini isteğe bağlı kılacaktır. Eğer tarafların tamamı kabul etmezse, o zaman dava zorunlu olarak medeni devlet mahkemelerine sevk edilecektir.

– Medeni hukuku işleten devletin mahkemeleri ilk defa olarak kesin bir şekilde bu yetkiye sahip olacaklardır.

– Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile gerekli usul kuralları belirlenecektir ve böylece tarafların haklarını tamamen koruyacak somut bir çerçeve içerisinde Müftü yetkilerini uygulayabilecektir.

– Azınlık üyelerinin miras ilişkilerinin İslam Hukuku tarafından değil, Medeni Hukuk tarafından belirlendiğini açık bir şekilde ifade edecektir. Öte yandan isteyen aksini yazılı beyanda bulunarak (İslam aile hukukunu) tercih edebilir. Ancak bilahare istediği zaman bu beyanını yine değiştirebilir. Veya sadece Medeni Hukuka göre bir vasiyetname bırakabilir ve dolayısıyla sadece bu geçerli sayılır.

– Bugüne kadar yazılmış vasiyetlerin geçerli olmasını ve uygulanmasını sağlayacaktır.

Son olarak Başbakan Aleksis Tsipras konuşmasının ilgili bölümünü şöyle tamamladı:

“Size önerilerimizi ve vatandaşlarımıza yönelik vaatlerimizi sunuyorum. Tabiî ki de itirazlara, fikirlere, görüşlere açığız, sunacağımız ve yarından itibaren Yunanistan Eğitim Bakanlığının koordinasyonunda tartışmaya açılacak önerimizin iyileştirilmesi için diyalog yapacağız. Bazıları bu değişiklerin Müslüman vatandaşlarımızla ilgili olduğunu düşünebilir, ancak yapmayı istediğimiz değişikliler hepimizi ilgilendiriyor. Çünkü değersel nitelikteler ve çoğunluk ile azınlık değer kurallarının daha fazla ortak nokta bulmalarına imkân tanıyorlar. Bizi birleştiren şeylere eklediğimiz her ortak unsur toplumsal bütünlüğü ve bağlarımızı daha kuvvetli yapıyor.” – azınlıkça

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et