Surlu Selanik fotoğrafıyla ilgili tartışma büyüyor! - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Surlu Selanik fotoğrafıyla ilgili tartışma büyüyor!

Surlu Selanik fotoğrafıyla ilgili tartışma büyüyor!

Geçtiğimiz günlerde Macaristan Milli Arşivlerinden bulunarak yayınlanan ve Selanik’e ait olduğu söylenen fotoğraf ile ilgili tartışma başladı.

Zaharias Semertzidis’in “Selanik’in Eski Fotoğrafları” (Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης) adlı facebook grubunda yayınladığı tarihî Selanik fotoğrafı beraberinde tartışmaları da getirdi.

Yaklaşık bir haftadır fotoğraftaki şehir ile bugünkü Selanik arasındaki benzerlikler ve farklıklar tespit edilmeye çalışıldı. Tarihçiler, tarih severler, araştırmacılar ve sade vatandaşlar tarafından çok sayıda görüş ortaya atıldı.

Fotoğraf gerçekten Selanik’e mi ait?

Bazıları fotoğrafta Beh Çınar ve Mevlahane’yi görürken, fotoğrafın Selanik’e ait olmadığını savunanlar Ano Poli nerede diye soruyor.

Ethniki Bankası Eğitim Vakfı Selanik Kültür Merkezi Müdürü Yannis Epaminontas fotoğrafın kesinlikle Selanik’e ait olduğunu savunurken, merkezin eski müdürü Evaggelos Hekimoğlu ise aynı görüşte değil.

Epaminontas fotoğrafın Beyaz Kule’den çekildiğini dile getirirken, Hekimoğlu bunun o dönemde çok zor olduğunu ve Beyaz Kule’nin hapishane olarak kullandığını dile getiriyor. Ayrıca fotoğrafı çeken Abdullah kardeşlerin Selanik’i ziyaret ettiğine dair hiçbir kanıt yok.

Ortaya çıkan bir ikinci fotoğrafın da ilk fotoğrafı doğruladığı ve ilk fotoğrafın Eleftheria ile Aristotelus meydanları arasından çekildiğini kanıtladığı öne sürülüyor.

Her halükarda fotoğrafın 15 Kasım 2017 – 18 Şubat 2018 tarihleri arasında Selanik Kültür Merkezinde sergilenen “Seki şehrimizin sonu, Selanik 1870-1917” adlı sergide sergilenecek.

İLGİLİ HABER

Tarihî Selanik fotoğrafı büyük yankı uyandırdı

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.