Tarihî Selanik fotoğrafı büyük yankı uyandırdı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Tarihî Selanik fotoğrafı büyük yankı uyandırdı

Tarihî Selanik fotoğrafı büyük yankı uyandırdı

Zaharias Semertzidis’in “Selanik’in Eski Fotoğrafları” (Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης) adlı facebook grubunda yayınladığı tarihî Selanik fotoğrafı büyük yankı uyandırdı.

Fotoğrafın deniz kıyısındaki duvar yıkılmadan önce 1860’lı yıllardaki Selanik’i yansıttığı düşünülüyor. Semertzidis fotoğrafın kesinlikle 1867 yılında duvar yıkılmadan önce ve tahminen 1860’lı yıllarda çekildiğini kaydetti

Bu tarihî fotoğrafa Macaristan Milli Arşivlerinde (Magyar Nemzeti Levéltár) ulaşıldı. Fotoğrafın Ermeni kökenli meşhur fotoğrafçı Abdullah kardeşler tarafından 1860 sonrası oluşturulan “İstanbul” adlı albümden çıktığı kaydedildi.

Tarihî Selanik fotoğrafı büyük yankı uyandırdı

Abdullah kardeşlerin gerek bu albümünün gerekse bir diğer albümünün 1867 yılındaki Paris’teki Dünya Fuarına gönderildiği ve büyük ilgi gördüğü ifade ediliyor. Albümlerin ise Osmanlı Hanedanının, imparatorluğu yurtdışında tanıtmak amacıyla sipariş edildiği düşünülüyor.

Albümün ilk başlarda Avusturya-Macaristan aristokrasinden Hırvat kökenli Festetics ailesine ait olduğu, ailenin albümü Paris’teki fuarda satın aldığı ve Macaristan Milli Arşivlerine geçmeden önce yıllarca ailede kaldığı düşünülüyor.

Selanik’in sosyal ve coğrafi tarihinin en tanınmış araştırmacılarından olan Evaggelos Hekimoglou ise fotoğrafla ilgili şüphelerini dile getirdi. Fotoğrafı bulanları tebrik eden Hekimoglou fotoğrafın Selanik’e ait olmama ihtimalinin olduğunu dile getirirken, bu iddiasını “Aya Sofya ve Kara Ali Camii’nden hiçbir şey gözükmemesine ve Abdullah kardeşlerin Selanik’ten başka fotoğraflarının olmamasına” dayandırdı. Araştırmacı Hekimoglou konuyla ilgili bir çalışma grubu oluşturulmasını ve fikirlerin tartışılmasını önerdi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et