Oy kullanmadan önce bilmeniz gerekenler! - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Oy kullanmadan önce bilmeniz gerekenler!

Oy kullanmadan önce bilmeniz gerekenler!

Yunanistan bugün belediye, eyalet ve Avrupa Parlamentosu seçimleri olmak üzere üçlü seçime gidiyor.

Sandıklar sabah 07.00’de açıldı ve oy kullanma işlemi başladı. 19.00’e sandıklar kapandıktan yaklaşık iki saat sonra yani 21.00 – 22.00 arası ilk sağlıklı sonuçlar seçim sandıklarından gelmeye başlayacak.

Seçim sonuçlarını aktaracak olan Singular Logic Genel Başkan Yardımcısı Yannis Theodoropoulos ilk aşamada Avrupa Parlamentosu sonuçlarını aktaracaklarını daha sonra da 13 Eyalet ve ülkenin 6 büyük belediyesiyle ilgili ilk değerlendirmeleri sunacaklarını kaydetti.

Bugün yapmanız gerekenler

Oy kullanacak seçmenlerin ilk yapması gereken şey oy kullanacağı seçim sandığını bulmak olacak. İçişleri Bakanlığı tarafından hizmete sunulan “Μάθε Πού Ψηφίζεις” (Nerede oy kullandığını öğren) uygulamasıyla birkaç saniye içinde hangi seçim merkezinde oy kullanacağınızı öğrenebilirsiniz.

Tek yapmanız gereken ise isim, soyadı, baba adı, anne adı ve doğum yılınızı girmek olacak.

UYGULAMAYA GİRMEK İÇİN TIKLA

Nasıl oy kullanılacak?

Seçmenler belediye, eyalet ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanmak üzere sandığa gidecek ve 4 farklı sandıkta oy kullanacak.

Oyların atılacağı seçim merkezlerinde iki bölüm yer alacak. Azınlıkça’nın aktardığına göre A bölümünde seçmenler Avrupa Parlamentosu ve Eyalet seçimleri için, B bölümünde ise belediye seçimleri için oy kullanacak. Ancak B bölümünde de belediye seçimleri için iki sandık bulunacak. Bir sandığa belediye meclis üyelerini, diğer sandığa ise muhtarları seçmek için oy kullanılacak.

Seçim zarfları da, karışıklık yaşanmaması için farklı olacak. Avrupa Parlamentosu seçimleri için oy pusulasının konacağı zarfın diğer üç zarfa göre daha koyu renkte olması beklenirken, eyalet, belediye meclisi ve muhtarlık için olan seçimlerde ise zarfların üzerinde harfler olacak. Eyalet seçimleri için oy pusulasının konacağı zarfın üzerinde Yunanca Π (Περιφερειακές – Eyalet), Belediye Meclis Üyelerinin seçileceği zarfın üzerinde Yunanca Δ (Δημοτικές – Belediye) ve son olarak Muhtarlık seçimi için oy kullanılacak zarfın üzerinde Κ (Κοινοτικές – Muhtarlık) harfi yer alacak.

Özetler A bölümündeki sandıklara Avrupa Parlamentosu için koyu mavi renk zarfa ve Eyalet için Π yazan zarfa ayrı ayrı oy pusulaları konarak oylar sandıklara atılacak. B bölümünde ise Belediye Meclis Üyeleri için Δ yazan, muhtarlık için ise K yazan zarfa oy pusulaları ayrı ayrı konarak sandıklara atılacak.

Bunu okumadan Batı Trakya’da oy kullanmayın: Nasıl oy atılacak detaylar bu haberde

Oy kullanabilmek için yanınızda kimlik (taftotita), pasaport, sürücü ehliyeti veya sağlık defterinizi bulundurmanız yeterli.

Kaç adaya oy kullanabiliriz?

– Eyalet Seçimleri

Eyalet seçimlerinde Rodop ve İskeçe illerinde 9’ar eyalet meclis üyesi seçileceği için, oyunuzu atmak istediğiniz listeden en fazla 3 adayın ismini işaretleyerek oyunuzu kullanabilirsiniz. Evros ilinde ise 4 adaya kadar oy kullanılabilir.

– Belediye Seçimleri

Tek seçim bölgesi sayılan belediyelerde oyunuzu kullanacağınız seçim listesinin 3 adayına oy verebilirsiniz.

Birden fazla seçim bölgesi olan belediyelerde ise durum şöyle:

1) 3 sandalyesi olan seçim bölgesinde: Sadece 1 adaya oy kullanılabilir

2) 3’ün üzerinde belediye meclis üyesinin seçileceği seçim bölgesinde: Oyunuzu kullanacağınız seçim listesinden 3 adaya ve diğer seçim bölgesinden 1 adaya oyunuzu verebilirsiniz

– Muhtarlık

Muhtarlık seçimleri için ise oylar şu şekilde kullanılacak:

1) 300’ün üzerinde sakini olan muhtarlıklarda: 2 adaya kadar oy kullanabilirsiniz

2) 300’ün altında sakini olan muhtarlıklarda: 1 adaya oy kullanabilirsiniz

– Avrupa Parlamentosu seçimleri

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ise oyunuzu vereceğiniz seçim listesinden en fazla 4 adaya oyunuzu verebilirsiniz.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.