Başbakan Tsipras’tan Batı Trakya’da Roman açılımı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Başbakan Tsipras’tan Batı Trakya’da Roman açılımı

Başbakan Tsipras’tan Batı Trakya’da Roman açılımı

Batı Trakya’yı ziyareti kapsamında Koyunköy’deki (Kimmeria) Roman mahallesini ziyaret eden Başbakan Aleksis Tsipras hükümetin Romanların sorunlarının çözümü için attığı adımları ve azınlık için hazırladığı değişiklilere değindi.

6 Mayıs 2019 Pazartesi günü Koyunköy’e gerçekleştirdiği ziyaret sırasında “Vizyonumuz, eşitlik ve dayanışma toplumudur” ifadelerini kullanan Aleksis Tsipras “Burası Hıristiyanların Müslümanlarla, Çingenelerin Çingene olmayanlarla yan yana yaşadığı bir köy ve bu bütün toplumlarımızın nasıl olması gerektiği konusunda bir örnektir” ifadelerini kullandı.

Azınlıkça’nın aktardığına göre konuşmasının devamında hükümetin Romanların sorunlarının çözümü için attığı beş adımı anlatan Başbakan Tsipras, atılacak adımların devamının geleceğini belirtti.

Akşam saatlerinde Emirli (Evmiro) Kapalı Spor Salonu’nda bir konuşma yapan Aleksis Tsipras azınlığa yönelik bugüne kadar yaptıkları reformları şöyle sıraladı:

– Şeriat’ın zorunlu olması kaldırıldı ve bu kadın hakları açısından büyük öneme sahip

– Müftülüklerin iyi ve şeffaf yönetimini güçlendiriyoruz. Bu kritik kurumları bir nizama sokmak için müftü naipleri atadık. Bu hafta yayınlanacak Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ilk kez açık ve net bir şekilde yetki alanlarındaki konularla ilgili usul kuralları belirlenecek

– İlk kez 1920/1991 sayı ve tarihli yasanın yasal çerçevesini yeniden inceliyoruz ve değişmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu yasa, müftünün azınlık din adamları tarafından seçilmesini ve azınlık tarafından olabildiğince büyük kabul görmelerini sağlayacak bir süreçle değiştirilmelidir.

– 2008 Vakıflar yasasının etkin bir şekilde uygulanası ve Vakıflar İdarelerinin seçim aracılığıyla göreve getirilmesini sağlayacak gerekli değişiklilere gidiyoruz

– İhtiyaç olan yerlere yeni devlet ilkokullarının açılmasıyla devlet eğitimini destekliyoruz. Aynı zamanda İskeçe’deki Azınlık Ortaokulu ve Lisesi’nin boğuk statüsüne son verdik ve altyapılarını yeniledik. İlk kez 15 anaokulunda, pilot bir program hayata geçiriliyor ve çocukların anadilini konuşan azınlık mensubu arabulucular aracılığıyla çocukların daha iyi sosyalleşmesi ve Yunancayı öğrenmesine katkı veriliyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.